Paide festival «Kolmkõla» pakub teistmoodi elamusi

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Veebruari algul kahel päeval on Paides taas kuulda kolmkõlasid: luulet, muusikat ja kunsti. Kaunite kunstide festivali «Kolmkõla» veab Leho Rubis juba kuuendat aastat.


Festivali avavad korraldajad nagu igal aastal pärast Paide vanalinna konverentsi lõppemist, sedapuhku siis 6. veebruaril kell 17 Paide Vallitornis, kus on vaadata Epp Kubu videod, Jaana Kooli fotod India õnnemärkidest, Siiri Taimla tuumaenergiateemaline ja Nele Rubise fotonäitus ning Leho Rubise maalid, inspireeritud India-reisidest, mis on praegu üleval Tartus.


Paar tundi hiljem on põhjust minna raekotta kuulama Märt-Matis Lille Kaug-Ida luulest inspireeritud heliloomingut. Õhtu jätkub samas meeleolus kell 21, kui Vallitornis algab kontsert «Zen Jaapani muusikas»: Jaapani traditsioonilise zeniga seotud pambusflöödil – shakuhachil, Rubise hinnangul hästi meditatiivsel pillil, musitseerib Roland Suits. «Muide, zen-mungad kasutavad seda pilli nii instrumendi kui enesekaitsevahendina,» teadis Rubis öelda.


Festivali teine päev algab kell 18 raekojas kontserdiga «India maitse». «See on Põhja- (sitari-nimeline pill) ja Lõuna-India (templitants) sümbioos,» tutvustas Rubis.


Vallitornis loevad kell 20 luulet Kalju Kruusa ja Aare Pilv ning festivali lõpetavad samas kell 21 Egiptuse helid. «Esineb Egiptusest pärit muusik Aladin Abbas, pilli nimi on ud,» ütles Rubis.


Selle festivali eripära on Rubise meelest väiksus ja intiimsus, mis võimaldab, kui huvi tekib, pärast kontserti kohe muusikutelt, luuletajatelt ja kunstnikelt kõike küsida. «Muusikakoolide õpilased võiksid uute pillide vastu huvi tunda,» lausus ta. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles