Arvo Pärt jagab preemia koolidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümmekond meetrit Paide muusikakoolist tähistab kivi Arvo Pärdi sünnikodu kohta, kuid et Pärt kolis koos perega juba lapseeas Rakverre, pole ta kooli direktori Arne Põderi teada veel kordagi üle siinse muusikakooli läve astunud.
Kümmekond meetrit Paide muusikakoolist tähistab kivi Arvo Pärdi sünnikodu kohta, kuid et Pärt kolis koos perega juba lapseeas Rakverre, pole ta kooli direktori Arne Põderi teada veel kordagi üle siinse muusikakooli läve astunud. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paides sündinud ja Rakveres kasvanud maailma tippklassi helilooja Arvo Pärt kingib riikliku kultuuripreemia raha Rakvere ja Paide muusikakoolile pillide ja muusikainstrumentide ostmiseks.

Rebekka Lotman
Eva Kübar
uudised@postimees.ee


Kultuuriministeerium tegi eile valitsusele ettepaneku premeerida kirjanikku ja tõlkijat Ellen Niitu, helilooja Arvo Pärti ja näitleja Aarne Üksküla riikliku kultuuripreemiaga pikaajalise väljapaistva loometegevuse eest.
Kultuuri elutööpreemia suurus on miljon krooni. Elutööpreemiate kogusumma on kolm miljonit krooni.
Nii Pärt kui ka Üksküla andsid eile Postimehele teada, et annetavad miljonikroonise preemiaraha heategevuseks.
Paides sündinud ja Rakveres kasvanud maailma tippklassi helilooja Arvo Pärt kingib raha Rakvere ja Paide muusikakoolile pille ja muusikainstrumente osta. Paide muusikakooli direktor Arne Põder sõnas, et Arvo Pärdiga oli tal juttu eelkõige viiulitest ja akordionidest, samuti on puudus puhkpillidest, kuid kõik oleneb täpsest summast. «Terve muusikakool on tohutus vaimustuses, et selline kõne tuli. Oleme väga liigutatud sellisest žestist,» ütles Põder.
Rakvere muusikakooli direktor Toivo Peäske ütles, et juba see, et nende kooli vilistlane Arvo Pärt talle mõni päev tagasi helistas, oli suur üllatus. «Olen äärmiselt liigutatud ja usun, et oskame seda kasutada Rakvere muusikaelu hüvanguks,» lausus ta.
Konkreetsetest summadest pole veel juttu olnud, küll aga ütles Peäske, et kindlasti läheb põhirõhk löökpillidele peagi avatava löökpilliklassi tarvis. «Meil tegutseb ka Virumaa kammerorkester, kellele oleme tahtnud osta korralikke noodipulte,» lisas ta.
Aarne Üksküla on suurema osa summast otsustanud loovutada Eesti Teatriveteranide Ühendusele.
Teatriveteranide ühenduse katusorganisatsiooni Eesti teatriliidu vastutav sekretär Riina Viiding selgitas, et ei taha praegu Aarne Üksküla võimalikku annetust teatriveteranide ühingule veel kommenteerida. «Enne kui seda pole üle antud ja vastu võetud, me seda ei kommenteeri,» teatas ta.
150 000 krooni suuruse kultuuriautasu said Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalakas lavastuse «Eesti meeste laulud» eest, Elmo Nüganen suurprojekti «Tagasi Vargamäele» idee ja lavastuse «Wargamäe Wabariik» eest, Indrek Peil ja Siiri Vallner Tartu Lotte lasteaia arhitektuurse lahenduse eest, Marko Raat dokumentaalfilmi «Toomiku film» eest ja Mari Tarand mälestusteraamatu «Ajapildi sees» eest.
Valitsus arutab preemiate määramist 12. veebruari istungil.
«Tagasi Vargamäele» pälvis ka Eesti kultuurkapitali näitekunsti sihtkapitali peapreemia. Aastapreemia andis kultuurkapital ka Mari Tarandi raamatule «Ajapildi sees». Eelmisest laupäevast kuulub Mari Tarandile ka Albu valla 32. Tammsaare-nimeline kirjanduspreemia.

KOMMENTAAR
Arvo Pärt

helilooja

Olen sellest teatest väga liigutatud. Elutöö preemia on vist midagi niisugust, mida antakse vaid kord elus ja see on muidugi erakordselt suur preemia. Esiteks suur Eesti riigile ja teiseks suur kõigile väga raskel ajal.
Ma võtan selle tänuga vastu ja olen otsustanud kinkida mulle määratud rahasumma kahele muusikakoolile konkreetseks otstarbeks. Nimelt vajalike muusikainstrumentide muretsemiseks.
Need koolid on minu sünnilinna Paide muusikakool ja Rakvere muusikakool, linn, kus ma üles kasvasin ja muusikaõpingutega alustasin.
Oleksin tahtnud neile mõlemale juba varem suuremat tähelepanu pöörata, aga siiani ei ole see õnnestunud. Nüüd ma teen seda heameelega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles