Paber: Tiibeti mungad tantsivad ja õpetavad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

21.—30. märtsini võõrustab eesti-tiibeti kultuuriselts koos pärimusmuusika keskuse, Eesti Rahva Muuseumi ja festivaliga «MaailmaFilm» Lhodak Gaden Dhonnyilingi budistliku kloostri munkade kaheksaliikmelist delegatsiooni eksiilist Indias.


22. märtsil on Viljandis pärimusmuusika aidas kavas tiibeti rituaalsete tantsude kontsertetendus. Sellele järgneb õpikoda, kus saab lähemalt tutvuda ja proovida muusikainstrumente dungchen, gyaling, damaru ja drilbu-kelluke, uudistada tantsudes kasutatavaid maske ja kostüüme ning valmistada Tiibeti teed.


Loovad mandalat


Pärast Viljandit on mungad nädala Tartus, kus nad haakudes festivaliga «MaailmaFilm» loovad 24.—28. märtsini Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Ravibuda liivamandalat ja Tiibeti traditsioonilisi võiskulptuure ning esinevad loengute ja õpetustega.


25. märtsil annavad külalised rituaalsete tantsude etenduse Sadamateatris. Tartu programm kulmineerub 29. märtsil Eesti Rahva Muuseumis tantristliku palveriitusega. Viimaks pühitakse liivamandala kokku ja puistatakse õnnistuste saatel Emajõkke.


Lhodak Gaden Dhonnyilingi munkade viibimine Eestis on osa nende pikemast ringreisist, mille käigus nad peatuvad Leedus, Lätis, Eestis, Poolas, Slovakkias, Austrias ja Sloveenias. Mungad koguvad reisil raha, et hoida alal oma kloostri traditsioone, samuti püüavad nad taastada Tiibetis asuvat algset kloostrit, mis pärast 1959. aasta purustusi on varemeis seisnud.


Vaimne vägi ja puhastumine


Tiibeti rituaalsed tantsud lähtuvad esoteerilisest vadžrajaana budismist ning kätkevad endas vaimset virgumist, puhastumist ja väge. Traditsiooniliselt esitasid neid kloostrites usuliste tähtpäevade ajal mungad ning neid kogunes vaatama rahvas ümberkaudseist asulaist.


Tantsijad kannavad suuri maske ja rikkalikult kaunistatud kostüüme, tantsu saadavad trummi, taldrikute ja pikkade trompetite helid.


Rituaalsed tantsud on üks meditatsiooni vorm ning samal ajal ohverdus jumalustele. Hiina Rahvavabariigi võimu all on rituaalsete tantsude esitamine nagu ka mitmesugune muu usuline ja Tiibeti kultuuritraditsioone viljelev tegevus tihti keelatud või piiratud ning seepärast ähvardab seda ainulaadset kultuurinähtust väljasuremise oht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles