Türkmenistani president kutsub taas ellu vanematekogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türkmenistani rahvatantsijad.
Türkmenistani rahvatantsijad. Foto: AP / Scanpix

Türkmenistani presidendi Gurbangulõ Berdõmuhammedovi algatusel tuleb märtsis esimest korda kümneaastase vaheaja järel taas kokku vanematekogu.

Vanematekogu nõuandeid kuulas oma esimestel ametiaastatel Türkmenistani eelmine riigipea, aastatel 1991-2006 valitsenud Saparmurat Nijazov. Hiljem läksid nõuandva organi volitused üle Rahvanõukogule, millel oli ligi 2500 alalist liiget.

2008. aasta detsembris toimus riigis põhiseadusreform, mille käigus Rahvanõukogu laiali saadeti ning nõuandvaks organiks muutus taas ühiskondlikel alustel töötav vanematekogu.

Vanematekogusse kuuluvad kõigi viie vilajeti ja Ašgabati linna esindajad. Samuti võivad istungitel osaleda riigivõimuorganite, ühiskondlike organisatsioonide, meedia esindajad ja teised kutsutud isikud.

Vanematekogu tuleb märtsikuus kokku riigi idaosas Türkmenabati linnas ning kohtumise peateemaks on riigi põllumajanduse ümberkorraldamine.

President allkirjastas laupäeval vanematekogu kokkukutsumise seadluse, mis näeb ette riikliku korralduskomisjoni moodustamist. Kaubandus- ja välismajandusministeerium said korralduse valmistada ette kingitused vanematekogul osalejatele, transpordi- ning raudteeministeerium ja riiklik lennundusteenistus said ülesande kindlustada vanematekogul osalejate transportimise Türkmenabatti ja koju tagasi.

«Türkmeeni rahvas on alati sügava austusega suhtunud hallide juustega aksakallidesse, usaldanud nende tarku nõuandeid, rikkalikku elukogemust. Aastatuhandete vahetusel elustatud iidne tõeliselt demokraatlik traditsioon kinnistub taas Türkmenistani ühiskondliku korra võõrandamatu koostisosana,» ülistab pühapäeval kohalik meedia presidendi otsust.

Berdõmuhammedov tagandas jaanuari keskel «puudujääkide tõttu töös» ametist mitu ministrit ja ametkonnajuhti. Teiste seas vallandati ka riikliku puuvillakontserni juht, riikliku hobusekasvatuse peadirektor ning mitu kohaliku omavalitsuse juhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles