Tartu Ülikool kirjutas emakeelse õppetöö säilimise nõude arengukavasse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusülikool on võtnud eesmärgiks hoida õppetööd emakeelsena.
Rahvusülikool on võtnud eesmärgiks hoida õppetööd emakeelsena. Foto: Margus Ansu.

Üha rahvusvahelisemaks muutuv kõrgharidus on meie ülikoolides kaasa toonud inglise keele võidukäigu. Tartu Ülikool soovib aga eestikeelse õppetöö säilimist, mistõttu kirjutati vastav säte sisse ka ülikooli uude arengukavasse.


Tartu Ülikooli nõukogu kiitis heaks ülikooli keelepõhimõtted, millega suurendatakse ülikooli õppekavades eesti keele õppe osatähtsust, vahendas ülikooli pressiesindaja Norbert Kaareste.



Keelepõhimõtetest üks peamisi on, et esimese ja teise astme õpe toimub Tartu Ülikoolis eesti keeles.



Ülikooli teatel kehtestati keelepõhimõtted selleks, et toetada Tartu Ülikooli arengukava, täpsemalt selles seatud eesmärke ning tegevusplaane aastani 2015.



Printsiipide kujundamisel lähtuti Euroopa Liidu ja Euroopa Nõukogu keelepoliitilistest suundadest ja soovitustest. Samuti jälgiti Eestis välja töötatud keelevaldkonda reguleerivaid strateegiaid: «Eesti keele arendamise strateegia 2004–2010», «Eesti kõrghariduse rahvusvahelistumise strateegia aastateks 2006–2015» ja «Eesti võõrkeelte strateegia aastani 2015».



TÜ keelepõhimõtete üks eesmärk on suurendada keeleteadlikkust ning ergutada oma töötajaid ja üliõpilasi õppima ja kasutama eri keeli. Vähem tähtis ei ole ka eesmärk panustada Eesti mitmekeelse elanikkonna keelelisse ja kultuurilisse lõimumisse.



Nõukogus heaks kiidetud keelepõhimõtted sõnastavad ka otseseid tegevusi – edaspidi suurendatakse ülikooli õppekavades eesti keele õppe osatähtsust, sh eriti õpetajakoolituse õppekavades ning tagatakse vähemalt kõrghariduse esimesel astmel eestikeelsete õppematerjalide koostamine ja arendamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles