Vaene vald hüppas ja rikas kukkus

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Artur Sadovski/Postimees

Tartumaa rikaste omavalitsuste hulka kuuluv Ülenurme vald elas jaanuaris läbi mullusega võrreldes hiiglasliku, 70-protsendilise tulumaksu laekumise kahanemise, sellal kui vaene Kallaste liikus edetabeli teise serva.





Äripäevas ilmunud graafikust selgub, et Kallaste linnake kogus suisa 26 protsenti rohkem tulumaksu kui eelmise aasta jaanuaris ja tuli sellega väheste sissetuleku kasvatajate pingereas teisele kohale Lavassaare valla järel.



Mullu jaanuaris sai linn 343 000 krooni tulumaksu, tänavu jaanuaris 434 000 krooni ehk 91 000 krooni rohkem. «Alatine viimane on nüüd saanud esimeseks,» ei varjanud Kallaste linnapea Jaak Üprus oma rõõmu.



Et kõik Eesti omavalitsused kokku said jaanuaris mullusest keskmiselt 6,8 protsenti tulumaksu vähem, on Kallaste saavutus muljetavaldav. Et mitte Ülenurmele liiga teha, tuleb tunnistada, et valda tabas tulumaksulaekumise anomaalia, mille algpõhjust ei osanud seletada ka vallavanem Aivar Aleksejev.



Salapärane ettemaks


Mullu juulis sai omavalitsus tavapärase 4,5 miljoni krooni tulumaksu asemel suisa 12,7 miljonit ning alles novembris andis rahandusministeerium vallale teada, et tegu oli tulumaksu ettemaksetega.



«Ma ei oska öelda, mis põhjusel tuli ligi kolm korda tavapärasest suurem laekumine,» lausus Aleksejev. «Ma ei tea Eesti riigis ettevõtteid, kes maksaks ette kolme kuu tulumaksu. See on mingi täielik jama!»



Tasaarveldus tähendas paraku seda, et detsembris ei laekunud vallale sentigi tulumaksu ja jaanuaris tuli vaid 30 protsenti tavapärasest.



Õnneks ei hakanud vald juulikuist ülelaekumist suure hurraaga kulutama, vaid elas detsembri ja jaanuari selle summaga üle. «Muidu oleksime juba ära koolenud,» tunnistas vallavanem. Ülenurme valla käesoleva aasta eelarveprognoos on 68 miljonit krooni.



Ka Kallaste tulumaksu laekumise kasv ei tulnud linnapea Üprusele iseenesestmõistetavana.


Üpruse sõnul pole kasvanud linna elanike hulk, samuti pole vahepeal mõni miljonär end linna sisse kirjutanud.  «Pole ka alust arvata, et Kallaste elanike palgad oleks kerkinud,» lausus ta.



Ka koondamistasud ei tule kõne alla. «Kallastel ei ole olulisi koondamisi toimunud ja suur osa elanikest käib tööl Tartus – ei ole põhjust arvata, et valikuliselt just kallastelasi koondatakse,» lisas Üprus.



Ametlik palk


«Kallaste on ainus omavalitsusüksus Tartu maakonnas, kus on suhteliselt suured tööandjad kaks kalatööstust,» arutles Üprus edasi. «Mulle mitteametlikult teada olevatel andmetel hakkasid need mõlemad kalatööstused eelmise aasta jooksul suhteliselt viisakalt ja korrektselt palku maksma.»



Jaanuar on Üpruse kinnitusel siiski ohtlik üldistuste tegemiseks ja ta kavatseb ära oodata ka veebruari tulemused. «Kui veebruar tuleb samuti suurema laekumisega kui möödunud aasta veebruar, viin ka eelarveprojekti korrektiivid sisse,» lisas ta.



Tulumaksulaekumine ühe elaniku kohta jääb Kallastel siiski Eesti väikseimate sekka. Linna tänavune eelarve tuleb esialgse prognoosi kohaselt 16 miljoni krooni ringis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles