Hindajat ei tasu kinnisvara väärtuse langemises süüdistada

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.maaamet.ee

Praegu laenu taotledes või oma kodu lisatagatiseks pannes saab klient eksperthinnangu, mille tulemus on pool aastat või aasta tagasi tehtud hindamistulemusega võrreldes kuni 40% väiksem. Kuna eksperthinnangu vormistavad kinnisvarahindajad, on nemad ka esimesed, kes kliendi pahameelega tegelema peavad.



Kinnisvarahindaja lähtub turuväärtuse leidmisel reaalsetest tehinguandmetest, mitte pakkumishindadest, selgitab Monika Kuntsel Uus Maa kinnisvarabüroost põhilise väärarusaama tagamaid, kuna tihti arvestavad inimesed ise oma vara väärtust kinnisvarakuulutustes pakutud hindade järgi. Eksperthinnangut tellides võib aga selguda, et laenutaotluseks sellest enam ei piisa. Nüüd on hinnakäärid pakkumis- ja tehinguhindade vahel umbes 20%, kusjuures sama suur hinnavahe võib olla ka ainuüksi pakkumishindade osas kahe võrreldava objekti vahel.



Eksperthinnang peegeldab tegelikkust


Vajadus vara ümber hinnata tekib siis, kui on vaja laenu juurde võtta näiteks korteri remondiks või elamu valmisehitamiseks, selgitab Kuntsel. «Või selleks, et teada saada, milline on antud turuolukorras vara väärtus, et teha vahetustehinguid – kallimast odavamasse piirkonda, väiksemalt suuremale pinnale või vastupidi».



Hindajalt pakkumistest kallimat hindamistulemust küsida kindlasti ei tasu. «Selle mõju oleks negatiivne nii hindajale kui laenutaotlejale,» ütleb Kuntsel. «Laenusaaja võib jääda laenust ilma ja hindaja oma tegevuslitsentsist.»



Hindaja annab ka nõu


Eelkõige kujuneb hindamistulemus piirkonna sarnaste objektide tehinguandmete võrdlemisel – ehk lühidalt, millise hinnaga on sarnaseid kortereid või maju sinu lähikonnas tegelikult müüdud.



«Loomulikult on esimene visuaalne mulje tähtis,» ütleb Kuntsel, et kinnisvaraobjekti seisukord avaldab hindamistulemusele kindlasti mõju. «Kui kliendi jaoks on oluline teada vara turuväärtust näiteks vahehindamise etapis (poolelioleva maja või remontivajava korteri puhul), saab hindaja anda nõu, millised investeeringud oleksid vajalikud enne hindamist.»



Niisama hinnata pole mõtet


Selleks, et lihtsalt uudishimust teada saada oma kodu turuväärtust, pole mõtet siiski hindamist tellima hakata, sest hinnad on kiiresti muutunud. «Kui hinnangut pangale esitada pole vaja, võib piirduda konsultatsiooniga,» ütleb Kuntsel, sest praegusel kinnisvaraturul on hinnalangus ilmselgelt iseloomulik nähtus. Hindamisele eelnevat konsultatsiooni võimaliku turuväärtuse osas tuleks aga hindajalt kindlasti küsida.



Kodusse tasub investeerida


Piirkonniti ja liigiti on kinnisvara hinnalangus erinev. Suurim hinnalangus on toimunud hoonestamata maade osas, sh nii elamukrundid kui maatulundusmaad. Sõltuvalt asukohast võib arvestada näiteks kruntide hinnalanguseks aasta arvestuses 30-40%.


«Endale eluaseme ostnud inimestele pole hinnalangus siiski traumeeriv, sest oma kodusse tasub alati investeerida,» ütleb Kuntsel. «Enamik paar aastat tagasi kinnisvara ostnud inimestest on ka kursis, et nende kinnisvara turuväärtus on nüüdseks langenud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles