Elav kunst jõuab suvituspealinna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kwon Soo Im rühmituses Kopas püüab luua visuaalselt ilusaid kujundeid.
Kwon Soo Im rühmituses Kopas püüab luua visuaalselt ilusaid kujundeid. Foto: Erakogu

Neljas Eesti linnas ja kuues Euroopa riigis asetleidev tegevuskunstifestival “Diverse universe V” jõuab Pärnusse sel laupäeval ja pakub vaheldust halli argipäeva esmaspäevani.


Kunstihuvilistel on hea võimalus hoomata mõne päeva jooksul eripalgelise kultuurilise tausta ja sõnumiga kunstnike aktsioone ning saada osa mitmekülgsest programmist.



Stardipauk kunstihallis


Laupäeval kella 18st esinevad Pärnu kunstihallis kunstnikud ja kollektiivid Lätist, Lõuna-Koreast, Šveitsist, Nigeeriast, USAst, Inglismaalt, Jaapanist, Saksamaalt ja Eestist.



Nigeeria päritolu, aga New Yorgis resideeriv Eseohe Arhebamen töötab mitmes meediumis: luules, muusikas, skulptuuris, video- ja maalikunstis ning tantsus. Tema eesmärk on sünteesida eri meediume oma tegevuskunstis. Näiteks poeesia ja video võivad põimuda performance’is ja kanda alltekste kunstniku füüsilise liikumise ja þestide suhtes.



Kunstnikul on väga põnev sugupuu: tema nigeerlasest vanaema on printsess Nodumwenben Osazuwa ja tema vanavanaisal on olnud 40 naist. Oma kodumaal on kunstnik kokku puutunud kurjast vaimust vaevatutega ja olnud tunnistajaks vaimude väljaajamisele. Tema visiooni järgi eksisteerib korraga mitu paralleelmaailma ja palju temanimelisi hingi.



Ameeriklanna Rachel Hoffmani performance’id peegeldavad tema isiklikku keskkonda. Ta kasutab oma keha, et liialdada ameerikalikku müüti ja fantaasiat kultuurist, kus objektiseeritud kunstlik naiselikkus ja seksuaalsus alati müüb.



Hoffmani kunstiline tegevus peegeldab keskkonda, kus ta on üles kasvanud. Florida etendus- ja meelelahutusrohked turismilinnad on tekitanud kunstnikus huvi inimlike vuajeristlike instinktide vastu ja ta leiab, et see ei pruugi olla alati seotud perverssusega. Hoffmanil on enda väljamõeldud karakteridki, peamiselt ohtlikud meesteõgijad, kes kannavad oma genitaalidena teravahambulisi tiigreid, leoparde ja muud säärast.



Lõuna-Korea rühmituse Kopas moto on luua visuaalselt ilusaid tegevuskunstiaktsioone. Neile on väga olulised sümbolid ja metafoorid ning oma tegevusega püüavad nad etendada looduse, universumi, inimese ja elu olemust. Vastupidi enamikule lääne kultuuritaustaga kunstnikele eelistab Kopas oma kunstis vältida poliitilisi vaateid.



Pühapäeval kell 14 jätkab kunstihallis transdistsiplinaarne kunstirühmitus ProtoPlay Inglismaalt, uurides kollektiivset lähenemist ja eksperimentaalsust loomingulistes protsessides ja püstitades kunstihalli Pärnu Cramo abiga hiigelinstallatsiooni - tegevuskunsti labori.



Videokongress raamatukogus


Esmaspäeval ühineb “Diverse universe” Pärnu filmi- ja videofestivaliga, mille tulemusena toimub performance’iteemaline videokongress Pärnu keskraamatukogus. Rahvusvahelisel konverentsil kommenteerivad Jaapani, Lõuna-Korea, USA, Inglismaa, Saksamaa, Šveitsi ja Eesti spetsialistid Aasia, Euroopa ja Ameerika audiovisuaalkunsti.



Muu hulgas esitleb oma teoseid toores ja otseütlevas stiilis radikaalseid sotsiaalpoliitilisi taideetendusi viljelev jaapanlane Arai Shin-Ichi, kes käsitleb konservatiivseid ja ksenofoobseid kultuurilisi tendentse ja vasturääkivusi nii globaalsel kui lokaalsel tasandil. Ta kasutab oma keha, rääkimaks sotsiaalsetest pingetest humoorikalt, kuid terava kriitikaga.



Päev lõpeb taas kunstihallis elavas esituses “Big interactive multimedia performance’iga”. Etendust juhib helilooja ja muusik Hans Günter Lock, kes kombineerib elektroonilist muusikat akustiliste instrumentidega.



Pärnust rändab kunstnike seltskond koos festivaliga Riiga ning teekond jätkub Barcelonasse, kus on tänavuse festivali lõpp-punkt.



Kõik üritused on huvilistele nautimiseks tasuta. ”Diverse universe’i” toetavad Eesti kultuurkapital, Pärnu linn, kultuuriministeerium, Pro Helvetia, Cramo ja Santa Maria. Lisainfo ja festivali kava leiab veebilehelt

http://www.performance.ee/diverseuniverse/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles