Aasta teatriteoga sai tänavu hakkama Ivar Põllu loodud Tartu Uus Teater, kes liitis Narva taas Eestiga.

Tartu Uue Teatri Jaak Joala elust rääkivale lavastustele «Kremli ööbikud» müüdi ca 21 000 piletit. Suur osa vaatajatest sõitis Narva eri Eestimaa nurkadest. Paljud jõudsid Euroopa Liidu piirilinna pärast kümme-kakskümmend aastat kestnud pausi, nii mõnedki aga esimest korda. Lahkudes oldi Narvast aga vaimustuses.

«Kremli ööbikud» sarnanes õnnestunud tehnilise produktsiooniga populaarse saatega «Su nägu kõlab tuttavalt» – uhke lavaline sõu, kus vahelduvad eri tasemega laulunumbrid, mis ei moodusta tervikut. Aga lavastust TV3 saatega võrreldes teen teletegijatele liiga. «Kremli ööbikud» on viimaste aastate suurim õnnestunud regionaalpoliitiline tegu. Seetõttu polegi oluline, et Robert Annuse lavastus polnud kunstiliselt õnnestunud. Ivar Põllu ideest alguse saanud lavastust võib hoopiski võrrelda NO99 suurprojektiga «Ühtne Eesti Suurkogu», sest «Kremli ööbikud» on rohkem kui teater ja seetõttu jääb see lavastus Eesti teatrilukku ja Eesti ajalukku. «Kremli ööbikud» nihutas Eesti piiri Peipsi äärest ning Rakvere tagant Narva taha, sinna, kus see piir ka päriselt on.

«Kremli ööbikute» piletimüük oli Tartu Uuele Teatrile aga eluliselt oluline, sest saadud raha eest soovitakse osta Tartu Botaanikaaia vastas asuv maja. Ivar Põllu kinnitusel on nüüd vaid aja küsimus, millal neist saavad üürnikest omanikud.