Vastuolulise kuulsusega kroonprintsi maine sai räpase pleki.

Saudi Araabia kroonprintsist Mohammed bin Salmanist poleks pidanud õigupoolest kunagi saama troonipärijat. Alates Saudi Araabia asutaja Ibn Saudi surmast 1953. aastal kuni praeguseni on troonil olnud vaid tema pojad.

Kui kuningas Salman 2015. aastal pärast poolvenna surma võimule sai, raputas ta aga troonipärilusjärjekorra paigast: esmalt tõrjus ta kõrvale oma eaka poolvenna Muqrini ning asetas tema kohale vennapoja Mohammed bin Nayefi.

Siis vaatas aga väidetavalt dementne kuningas ringi oma lastekarjas – tal on kolme naisega 12 poega ja üks tütar – ning otsustas, et hoopis tema enda kaheksandast pojast, prints Mohammedist saab tulevane valitseja. Või tõtt-öelda ainuvalitseja, sest otsuseid naftariigis langetab ikkagi poeg.

Lühikese ajaga on 33-aastane kroonprints omandanud vastuolulise maine – tundub, et lisaks uuendusmeelsele valgustatud monarhile on samas kehas peidus verine despoot. Nagu doktor Jekyll ja mister Hyde.

Naisi soosivate reformide ja usudogmade lõdvendamise kõrval on bin Salman jõudnud pidada hävitavat sõda Jeemenis, mis ähvardab näljasurma saata miljoneid inimesi, röövinud Liibanoni peaministri, surunud väikse naabri Katari isolatsiooni ning vangistanud luksushotelli 300 ärimeest ja pressinud neilt välja sada miljardit dollarit.

Pärast kuningaperega pahuksisse läinud ajakirjaniku Jamal Khashoggi elajalikku mõrva on Mohammed bin Salmanil ilmselt raske paaria kuulsust maha pesta.