SoftBank ja Saudi Araabia verine raha

Washington Posti kolumnisti Jamal Khashoggi brutaalne mõrv on pannud Jaapani suurkonglomeraadi SoftBanki tegevjuhi Masayoshi Soni keerulisse olukorda, sest teda seovad Saudi Araabia kuningliku perekonnaga väga suured rahasummad.

Jaapani miljardär on loonud Saudi kroonprintsi Mohammad bin Salmaniga väga tihedad isiklikud sidemed, sest viimane panustas peaaegu pool saja miljardi dollarini ulatuvast Vision Fondist, mille eesmärk on rahastada tehnoloogia idufirmasid. Son on avaldanud Khashoggi mõrva suhtes küll sügavat kahetsust ja loobus isegi Saudi Araabia investeerimiskonverentsil osalemisest, kuid teatas siiski, et ei ütle praeguseid leppeid üles.

Vision Fond on Ränioru suurim rahajagaja, olles tõmmanud ligi isegi sellised investorid nagu Apple ja Ühendriikide kiibihiiglane Qualcomm. Kokku on pumbanud fond raha üle 30  iduettevõttesse. Möödunud kvartalis tõi Vision Fond SoftBankile tegevuskasumina sisse 3,5 miljardit dollarit – rohkem kui kõik teised konglomeraadi ärid kokku. Fond teeb Sonist sisuliselt Ränioru kuninga.

Son pole veel kinnitanud, kas SoftBank osaleb koos Saudi Araabiaga ka plaanitava teise Vision Fondi loomisel, kuhu kroonprints on lubanud anda juba 45 miljardit dollarit. Soni sõnul ootavad nad ära juurdluste tulemused ja «Saudi Araabia selgitused». Uue fondi loomine koos saudidega ei pruugi Sonile aga enam nii ahvatlev tunduda, sest analüütikute sõnul võivad firmad hakata pelgama Vision Fondi investeeringuid, pidades seda veriseks Saudi režiimi rahaks.