Ebatraditsioonilise käitumisega USA president jätkab üllatamist.

USA kultusjoonisfilmil «Simpsonid», mis ennustas ärimehe Donald Trumpi ametiaega presidendina mitu aastat ette, poleks vaja palju juurde lisada, et viimase igapäevategemisi sarja veidi üle võlli tegelaste hulgas kajastada. Trump sobiks nende ridadesse hästi.

Iga «Simpsonite» tegelaskuju on kui dopinguaineid kasutanud stereotüüp keskmisest ameeriklasest, politseinikust, India poepidajast, koolidirektorist ja nii edasi. Trumpi tänavune aasta pole eelmisele millegagi alla jäänud. Enne läheks Issanda päike looja, kui kõik tema skandaalsed tegemised ja ütlemised üles õnnestuks lugeda.

Raamatuid tema vaid poole peal oleva ametiaja kohta ilmub kui seeni pärast vihma ja iga järgnev on eelmisest skandaalsema sisuga. Samas ei üllata neis kirjutatu enam kedagi – Trump on selle lävendi ammugi ületanud. Väide, et Valge Maja meeskond peidab presidendi eest üleilmse julgeoleku nimel dokumente, tundub kuidagi loogiline, või mõistetav – ei pane kulme kergitama, vaid toob omamoodi kergenduse.

Siis veel tema alatine võitlus peavoolumeedia vastu, mida ta nimetab valeuudistekanaliteks, mis kõik tema vastu meelestatud on. Trumpi hääletoruks ongi põhiliselt saanud meediakanal Fox News ja sotsiaalmeediakanal Twitter, kuhu ta otse omi mõtteid postitab. Sealt võis enne novembrikuiseid vahevalimisi vaadata ka reklaami, milles etendas keskset rolli kaks korda USAst välja saadetud illegaalne immigrant, kes lasi 2014. aastal Californias maha kaks politseinikku. Reklaami nimetatakse viimaste aastate üheks rassistlikumaks poliitreklaamiks.

Siis veel asjaolu, et kliimasoojenemine on tema hinnangul teadlaste vandenõu ja seda kajastavad raportid teenivad kellegi huve. Teda võluvad pehmelt öeldes ebademokraatlikud riigipead nagu Põhja-Korea liider Kim Jong-un, Saudi Araabia de facto juht prints Mohammed bin Salman ja Vene president Vladimir Putin. Ta on seda ka ise avalikult tunnistanud.

Võrreldes 2017. aastaga tegi suurima muutuse aga läbi Trumpi läbisaamine Kimiga. Kaevikusõda asendus armastusavaldustega. Sama ei saa öelda Trumpi suhte kohta Putiniga – nende kohtumine Soomes Helsingis oli kui nukuteater – niite tõmbas Putin ja Trump täitis nuku osa.

Pole kahtlustki, et Trump jõuab tõeliselt unustamatute USA riigipeade nimekirja. Põhjused ei pruugi selleks aga samad olla näiteks Barack Obama, Abraham Lincolni või John Kennedyga.