Blond «bimbo», kes raputas Vene trolle.

Kremli-meelsed veebiahistajad nimetasid Soome rahvusringhäälingus YLE töötavat ajakirjanikku Jessikka Arot enam kui kolm aastat kestnud rünnaku jooksul nii USA luureagendiks, uimastikaubitsejaks kui ka russofoobseks bimboks.

Trollide vastu algatatud kohtuasi lõppes Aro võiduga. Tegu oli esimese korraga, kui mõni Euroopa riik on venemeelsete isikute levitatava valeinfo vastu kasutusele võtnud õigusmeetmed.

Infosõda Aro vastu algatati pärast seda, kui ta hakkas 2014. aastal uurima venemeelseid trollivabrikuid. Uurimise käigus avastas ta Moskva rahastatud propagandamasina, mis surus sotsiaalmeediakanalites nagu Twitter, VKontakte ja Facebook loodud võltskontodega läbi Kremli-meelset tegevuskava.

Aro märgiline võit pole aga siiski veel sõja lõpp, sest kohtus kolmest süüdimõistetust karmima karistuste saanud MV-Lehti peatoimetaja Ilja Janitskin lubas otsuse edasi kaevata. Teise süüalusena kohtupingis viibinud Johan Bäckman nimetas kogu protsessi aga alatuks NATO trikiks.

Yle ajakirjanik on Vene trollivabriku rünnakut aga enese jaoks hoopis positiivses võtmes ära kasutanud ja selle abil oma karjääri edendanud. Tema nimi ja lugu on leidnud üleilmset kajastust kõigis nimekates väljaannetes. Arot peetakse selle teema eksperdiks, ta on selle kohta avaldanud ka raamatu ning hulga artikleid.