Eesti uus kaitseväe juht.

Et aru saada, mis puust on värske kaitseväe juhataja, tuleb alustada võsast. Praegu 44-aastane kindralmajor Herem oli oma esimesele palgatööle minnes umbes seitsmene. Mõnetunnist kolhoosi peedipõllul kõplamist liialt nüriks hinnanud teise klassi poiss võttis selle asemel isa nimele metskonnast objekti, hakkas rattaga alevist metsa tööle käima ja seal üksi kiiniga võsa raiuma. Külge jäid nii tööfilosoofia kui ka laiguline vorm.

Selle kümnendi keskpaigaks oli eakaaslastest karjääris mööda tuisanud kolonel Herem tõusnud KVÜÕA ülemaks, ja veeretas Tartus tõsimeeli mõtet, kas kaitsevägi teda pärast seda üldse enam vajab. «Ohvitserid, kes mingisugusel ametikohal järgmisele ja järgmisele jõuavad, ei saa ju kõik saada kaitseväe juhatajaks,» ütles Herem 2013. aastal ega välistanud talle omase jalad-maas-tagasihoidlikkusega oma eelkäija eeskujul reservi saatmist.

Elul olid teised plaanid. Herem tegi KVÜÕAst mõne aastaga teaduspõhise asutuse. Murdis pead ohvitseride karjäärimudelite uuendamisega ja oli ajateenistuse visionäär. Kui raskeid vastuseid otsiv ajakirjanik tahtis kaitseväe tuleviku kohta kellegagi mõttepoksi mängida, sai ta varem või hiljem peastaabist soovituse helistada Tartusse Heremile.

Viimase toorelt sõnakad väljaütlemised võisid trükis ilmudes mõnegi kindrali silmi pööritama panna, aga militaarmõtlejale oli raske ka vastu vaielda. Paljud Heremi esialgu valusad ideed – näiteks sõduri baaskursuse uuendamine või tervisenõuete lati alandamine kutsealustele – muutusid hiljem ministeeriumis poliitikaks ja kaitseväes reaalsuseks.

Kindral Riho Terrasega võrreldes on Herem märgatavalt teisest puust. Vähem diplomaat, rohkem strateeg. Miinus see pole, sest kindralite rahvusvahelises seltskonnas võivad edu tuua mõlemad. Õppustel muda ei pelga, vabal ajal jookseb maratone. Suitsetab, aga sedagi vabandavalt. Kaitseväele paneks ta koolipoisi hinde – kolme. Leiab, et mehistutakse mitte ajateenistuses, vaid palju enam lapsi kasvatades või peret ülal pidades. Kui Eesti kultuuris leiduks «lumehelbekese» arhetüübi vastand, võiks see alata h-tähega.