Ajukirurg asus tüürima Tartu Ülikooli.

2018. aasta avapäevil lehvis Tartu Ülikooli peahoonel leinalipp. Rektor Volli Kalm oli jõulu eel ootamatult surnud. Ees seisid erakorralised rektorivalimised. Kuu hiljem teatas praktilise filosoofia professor Margit Sutrop, et on valmis kandideerima, kolmandat korda 11 aasta jooksul.

Vastaskandidaadiga läks aega. Rahvusvaheliselt tuntud ja sõnakas professor ütles ära. Suur arstiteaduskond, kes valimistel kaalukeel, seisis silmitsi olukorraga – et valimised oleksid valimised, peab meditsiiniprofessorite seast leitama kandidaat, kes nõus võitlusse astuma. Selleks sai neurokirurg Toomas Asser.

Esimestel debattidel näis, et Sutropi pika ja põhjalikult läbimõeldud jutu vahele saab Asser torgata vaid nõustuvaid remarke. Aga Asser kohanes kiiresti ning aprilli lõpus aulas toimunud valimistelt tuli Asser välja ülekaaluka võitjana, esimese arstiteadlasest rektorina pea sajandi jooksul. Mõni päev hiljem, volbrirongkäigus tühjendas ta tudengitega kuue samba all õllekannu.

Suvel jättis Asser hüvasti kirurgitööga, kuigi keerulisi juhtumeid tuleb aeg-ajalt nõustada ka rektoritoolist. Augustist on ta ülikooli rektor, kes tsiteeris oma vanaema: «Toomas, oled liiga rahulik ja tagasihoidlik, nii keerulises maailmas edu ei saavuta.» Asser väitis, et vanaema eksis – just rahulikkus ja sõbralikkus on olnud talle abimehed.

Asseri esimesed kuud rektorina on näidanud, et Jaak Aaviksoo kombel suurde sõtta tema ei torma. Pigem ikka tasa ja targu.