Salatsev Hiina teadlane raputas maailma uudisega esimeste geenmodifitseeritud laste sünnist.

Biotehnoloogia on viimase mõnekümne aasta jooksul mühinal arenenud ning iga järgmine samm on ikka tõstatanud küsimusi, et ega nüüd hakata ometi mutant-inimesi looma. Uudse CRISPRi-nimelise meetodiga on seni muundatud nii  imetajaid kui ka inimembrüoid, samuti täiskasvanud inimeste kudesid. Muundatud geenidega inimbeebi loomine on seni aga olnud selgelt tabuteema.

Novembri lõpus ilmus aga avalikkuse ette hiina teadlane He Jiankui, kes väitis, et on just seda teinud ning aidanud ilmale tuua kaksikõed Lulu ja Nana, kellel on «välja lülitatud» HIVi arenemist võimaldav geen. Uudis esimestest CRISPR-beebidest mõjus teadlastele nagu ootamatu maavärin.

He eksperiment sai kiiresti kurikuulsaks salatsemise ja oma mitmete eetiliste kitsaskohtade ja seadusest üleastumiste poolest. Nagu ütles 1975. aasta meditsiini-Nobelist David Baltimore, seisab teadlaskond nüüd silmitsi enesekontrolli süsteemi läbikukkumisega. Teadus areneb aga mühinal edasi ning küsimused sellest, mida uute võimsate vahenditega peale hakata, kasvavad temaga koos. He ise on kinnitanud, et järgmine CRISPR-beebi on juba eostatud. Pretsedent on loodud, kuhu edasi?