Ma ei unusta ilmselt iial, mida Seefeldi MMil viibides mõtlesin, kui tuli ilmsiks, et eestlased on mässitud suurde dopinguskandaali. 

Alles paar päev enne pommi kärgatamist olin istunud silmitsi Andrus Veerpaluga. Olümpiavõitja ütles pikas usutluses muuhulgas: «Jah, see üks päev võib otsustada ka minu tuleviku. Kui läheb hästi, võib elu praegusest ilusamaks minna.»

Praegu teame, et ei Veerpalu ega ka paljude teiste elu läinud alates 27. veebruarist põrmugi ilusamaks. Armastatud spordisangarist sai ainsa hetkega mees, kes pidas targemaks ajakirjanike eest põgeneda. Vähe sellest. Ta enda lihane poeg Andreas istus samal ajal Innsbruckis vangikongis. Austria politsei kootud püünisesse langesid ka Mati Alaveri ja Veerpalu-seeniori kauane hoolealune Aleksei Poltoranin ning Eesti suusakoondise esinumber Karel Tammjärv – mehed, kes ihkasid samal päeval 15 kilomeetri sõidus kõrgete kohtade nimel võidelda.

Järgnenud päevad tõid sündmusteahela, mis pigem paslik krimiseriaali kui spordi suurvõistluse konteksti. Praeguseks teame, et Seefeldis vallandunu on ka päriselus võtnud suuna, kus märksõnadeks on «karistusseadustik», «advokaadid» ja muu säärane.

Kaks kümnendit kõrgelt austatud ja riiklikult tunnustatud suusatreener Mati Alaver nõustus riigiprokuratuurilt saadud süüdistusega, mis heitis talle ette dopingu tarvitamisele kallutamist. Kuid kohtusse jõudnud kokkuleppemenetlust pole soovinud täpsustada Alaver ise ega suusarahva ihukaitsja Aivar Pilv. «Ei, aitäh! Ma ei kommenteeri,» kõlas Alaveri oktoobrilõpu napp vastus.

Ka suusatajate karistused ootavad alles ametlikku kinnitamist, kuid tõenäoliselt ootab neid nelja-aastane võistluskeeld. Täiesti lahtine on aga, kas ja mil määral on õigusemõistjate hinnangul dopingusaagaga seotud kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

Tervele Eesti spordile palju halba kuulsust toonud loo ajel esitas valitsus äsja riigikogule täiendatud karistusseadustiku, mis kuulutab dopingu omamise, vahendamise ja keelatud ainete tarvitamisele kallutamise kriminaalseks. Eelnõu kohaselt kaasneb selliste kuritegudega rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.