Musta augu «pildistajate» nägu.

Läinud aasta üks säravamaid saavutusi teaduse vallas oli kahtlemata 10. aprillil, mil nn Sündmushorisondi Teleskoobi projekti nime alla koondunud ülemaailmne teadlaste grupp teatas üheaegselt seitsmes maailma eri paigas toimuvatel pressikonverentsidel ajaloolisest saavutusest. Inimkond oli astunud olulise sammu ilmaruumi uurimises ja teinud esimese otsevaatluse mustast august. Õigemini augu sündmushorisondist, mille piirest ei pääse välja isegi valgus, ja selle augu tugeva külgetõmbejõu tagajärjel tekkivast neelurõngast.

Tegu oli tohutu rahvusvahelise teadusprojektiga, milles mängis võtmetähtsusega rolli tollal vaid 29-aastane ameeriklanna Katie Bouman. Nimelt kasutati vaatlusel suurt hulka raadioantenne, mis asuvad kõikjal üle maakera, kohati üksteisest sadade või koguni tuhandete kilomeetrite kaugusel. Kõiki neid koos kasutades moodustus nagu peeglikildude kokkupanemisel omamoodi hiiglaslik liitteleskoop. Noorukese Boumani juhtida oligi andmeid koondava algoritmi koostanud meeskond.

Musta augu «pildistamise» projekti näoks kujunes Bouman pärast uudise avalikuks tulemist, kui avaldas sotsiaalmeedias pildi oma reaktsioonist pildi esmanägemisel. Vahetu ja siiras rõõm tõmbas inimeste tähelepanu nagu ka tohutu suure saavutusega hakkama saanud naisterahva noorus. Vaimustujad läksid kiidujutuga lausa nii kaugele, et ristisid Boumani kogu pildi taga ainuisikuliselt seisvaks geeniuseks.

Paraku ei jäänud tulemata ka seksistlikud rünnakud, mis rakendasid Boumani feminismivastase võitluse külge – internetis hakkasid levima vandenõuteooriad, mille kohaselt olla Bouman teinud vaid väikese osa tööst, kuid saab naisena endale kogu tähelepanu. Nii Bouman, tema kolleegid kui ka trollide poolt väljatoodud väidetav «tegelik geenius» Andrew Chael lükkasid süüdistused ümber.

Igal juhul kujunes California tehnoloogiainstituudis arvutiteaduste ja matemaatika abiprofessorina töötav Bouman ühe viimaste kümnendite olulisema teadussaavutuse avalikuks näoks, kuid sai pärast seda osa ka nüüdisajale sümptomaatilisest trollirünnakust.