Koomikust ja näitlejast Volodõmõr Zelenskõist sai üllatuslikult Ukraina president.

Kui Zelenskõi selle aasta kevadel Ukraina presidendivalimistel senise riigipea Petro Porošenko alistas, olid rahva ootused kõrged. Lubas ju Zelenskõi lõpetada sõja ja puhastada Ukraina korruptsioonist nõretavat poliitmaastikku.

Välisvaatlejad olid skeptilised. Kogenematu Zelenskõi kohta ei teatud palju, lisaks paistsid tema tagant oligarh Ihor Kolomoiskõi kõrvad. Zelenskõi jätkas aga raputamist. Suvel võitis tema erakond Rahva Teener ka parlamendivalimised ning Zelenskõi sai tõelise võimaluse Ukraina poliitikat muuta.

Oktoobri alguses tabas aga Ukrainat šokk. Tuli teade, et Kiiev on nõustunud vastuolulise Steinmeieri mudeliga Donbassi konflikti lahendamiseks, mis näeb ette valimisi ajutiselt okupeeritud aladel ja eristaatust. Populaarne president muutus osa ukrainlaste jaoks kohe reeturiks, kes on valmis Venemaale alla vanduma.

Kui tolm hajus, oli selge, et probleeme põhjustas halb kommunikatsioon – rahvas ega poliitikud ei teadnud, mida president plaanis. Zelenskõi rääkis pressimaratonil suu puhtaks ja kinnitas maailmale, et jutud Donbassi loovutamisest ei pea paika.

Kuigi rahu Donbassis pole Venemaa tegevuse tõttu lähemale tulnud, on selge, et sõja lõpetamine on Zelenskõi südameasi. Seda ka välispoliitilistes tõmbetuultes, mis on Ukraina tõmmanud USA presidendi tagandamisjuurdluse keskmesse.