Huawei juhti Ren Zhengfeid tuleb täna küll nimetada aasta kaotajaks väga suure küsimärgiga. 

Vaatame tõele näkku: mida see ettevõte seoses USA-Hiina kaubandussõjaga seoses on kaotanud? Näiteks mobiiltelefonide turuosi vaadates tegi Huawei kolmandas kvartalis tänu koduturu meeletule kasvule hoopis rekordilise tõusu ja möödus esimest korda selgelt suurest konkurendist Apple’ist.

Just, vaatamata USA meeletule diplomaatilisele ponnistusele oli Huawei turuosa kolmandas kvartalis 18,6 protsenti ja aastane müügikasv koguni 28,2 protsenti. iPhone’ide müük samal ajal kahanes 0,6 protsenti ja turuosaks jäi kõigest 13 protsenti. Selles valguses on ju Ren Zhengfei justkui võitja ja Donald Trump kaotaja. Ka 5G tarnelepinguid on Huaweil rohkem kui mis iganes teisel tehnoloogiaettevõttel maailmas.

Tõsi on, et Huawei kasv tuleb peamiselt Hiina koduturult ja ega tal palju muud üle jäägi. Kui ikka USA sanktsioonide tõttu Huawei uutes mobiilides enam Google’i mobiiliteenuseid sees pole, siis pole ka lootust oma seadmetele rahvusvahelist turgu leida. Kes kujutaks ette mobiili ilma Facebooki äpita või Google Mapsita. Huawei enda mobiiliplatvorm Harmony pole aga kaugeltki küps selleks, et keegi sinna oma rakendusi tegema hakkaks.

Eesti välisminister pidi aga selles suurte poiste konfliktis tõdema, et USA on meie liitlane ja Hiina samuti oluline riik. Meil on mõlema suurriigi toetust vaja.