Donald Trump on ametisse astumisest saati pidanud sõda Kongressi demokraatidega, kuid uus madalseis saabus suvel, kui Trump soovitas neljal esindajatekoja naisel minna tagasi sinna, kust nad tulid, ja lõpetada USA valitsuse kritiseerimine, kui nende enda riigid on «täielikult katki ja kuritegevusest räsitud».

Juhtumisi on need neli naist – Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ja Ayanna Pressley – Ameerika Ühendriikide kodanikud, kellest kolm on USAs sündinud ning üks – Ilhan Omar – olnud 19 aastat Ühendriikide kodanik ja Minnesota valitsusametnik.

Mõtlematud sõnad tõid Trumpile kaela hulgaliselt süüdistusi rassismis. Tegu ei ole kaugeltki esimese korraga, mil Trumpi on rassismis süüdistatud, kuid valitud rahvasaadikute ründamine näitas Trumpi seni alatuimas valguses.

Tlaib vastas Trumpi sõnadele, et president tuleks ametist tagandada, Omar nimetas aga Trumpi kõige korrumpeerunumaks ja suutmatumaks presidendiks, keda riik on näinud.

Ometi ei jõudnud lahvatanud skandaal õieti kuhugi ja parteiliini pidi kulgenud kongressi hääletusel mõistis Trumpi sõnad hukka vaid neli vabariiklast. Kuid hüüdnime «The Squad» kandva grupi ründamisele tekkinud tormiline reaktsioon näitab, et Trumpil ei lubata kõigest puhtalt pääseda ning teatud punaseid jooni ei maksa presidendil kompama hakata.