Pole vist paika, kuhu 13 aastat Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina töötanud Hendrik Agur pelgaks rajada haridusmekat.

Veel selle aasta algul pidi Agur hakkama Tallinnasse looma enam kui 3000 õpilasega supergümnaasiumi, mis oleks muutnud mitu praegust täistsüklikooli 2023. aastast põhikoolideks. Ministeeriumi leiba jagus Agurile ent vaid mõneks kuuks. Kevade saabudes kandideeris mees juba Kohtla-Järvel – paigas, kus gümnaasiumiharidust oli hakanud ähvardama venekeelseks muutumine – ja sai riigigümnaasiumi direktoriks. Tema eesmärk: rajada Kohtla-Järvele vähemalt sama hea kool kui Gustav Adolfi gümnaasium.

Deviisi #VallutaHomne all töötavast koolist peaks saama reaal- ja humanitaarhariduse lipulaev, kuhu soovitakse õppima ja õpetama tulla üle Eesti. Niisama see mõistagi ei juhtu – tuleb raputada! Agur pani veduri tööle ja haakis sappa mitu tuntud nime, näiteks ajakirjanik Ainar Ruussaare, kes nüüd koolis õppetooli juhib. Alles novembri alguses andis koolis kaks tundi kohtulikult karistatud ärimees Meelis Lao.

Nagu Aguri puhul sageli varemgi, jagunevad hinnangud kahte leeri. Septembri algul alustanud gümnaasiumist on tänaseks lahkunud 33 õpilast. Agur viitab, et neile ei sobinud nõuded õppetasemele või eestikeelne õpe. Trendiloojaid saabki hinnata tagantjärele. Ega Steve Jobski alati armastatud olnud.