Rait Ratasepp püstitab nii hullumeelseid rekordeid, et isegi rekordiraamatud jäävad talle kitsaks.

Kõigepealt 20-kordse ultratriatloni maailma parim tulemus 225.32.41, mis ületab eelmise tippaja rohkem kui 16 tunniga. Seejärel 30-kordse ultratriatloni maailma tippmark 334.07.20, mis purustas eelmise rekordi enam kui 22 tunniga.

Ent need tulemused olid kui soojendus, nagu eelmäng ja sissejuhatus. Lõppeval sügisel võttis Ratasepp Kanaari saartel Fuerteventural ette lausa 40-kordse ultratriatloni. See on üliinimlik katsumus, sest miks muidu lõpeb ametlike maailmarekordite fikseerimine 30-kordse ironmaniga. Sellest pikemaid ultratriatlone võistlusformaadis korraldatud ei ole. Ju ei ole nii pika pingutuse vastupidamise tõenäosus kuigi suur.

Aga Ratasepp tegi selle ihuüksinda läbi! Ta ületas finišijoone ajaga 444.21.35. Tema keskmine ironmani distantsi läbimise aeg 40 päeva peale oli 11 tundi 6 minutit ja 32 sekundit.

Ratasepp on kolmas mees maailmas, kes iseendale korraldatud katsumusega 40 täispikka triatloni 40 päevaga läbi on teinud. Nood teised kaks, ameeriklane ja prantslane, on olnud aga palju-palju aeglasemad: ühe ironmani distantsi läbimise keskmine aeg oli neil vastavalt 14 tunni ja 13 tunni ringis.

36-aastane Ratasepp näitas 40-kordse ultratriatloni läbimisega, et ju ei ole inimvõimetel piire ning et inimkeha suudab toime tulla igasuguste katsumustega, kui sellele eelneb vaid pühendunud ettevalmistus.