Rospu räägib, et esimesse klassi minejate tervisekontrolle teeb ta igal aastal paarkümmend, viiendate klasside lapsi satub heal juhul üks-kaks aasta peale ja üheksandate klasside õpilastest tulevad vaid need, kellel ei lubata kooli lõpetada või järgmisse kooli sisse astuda, kui pole käidud perearsti juures tervisekontrollis.

«Just see viies klass on paljudel õdedel ja arstidel nii koolides kui perearstikeskustes murekohaks. Kui see vahele jääb, siis tervisekontrollide, mõõtmiste-kaalumiste, vererõhu mõõtmise ja nägemise kontrolli intervall venib nelja aasta pikkuseks ja see on liiga pikk aeg,» tõdeb Rospu. 

11–12-aastaselt algab osa lastel juba kiire kasvu periood, samuti võivad alata murdeeaga seotud muutused. «Just varateismeikka jäävad mitmed arengu ohukohad, näiteks liiga kiire kasv või hoopis vastupidi, kasv, mida ei tule ega tule. Kasvamisega koos vajab tähelepanu skeleti areng, aga ka üle- või alakaal ning intensiivselt treenivatel lastel tekkida võivad liigestega seotud probleemid,» tõdeb Rospu.

Tähelepanu nõuab murdeea hilinemine. Vererõhuprobleeme leitakse laste hulgas järjest rohkem ja rohkem. Mõnel ülekaalulisel ja täiendavate riskiteguritega lapsel võib olla vajalik juba suhkruainevahetuse testimine. Mitmeid neid probleeme on võimalik Rospu sõnul lahendada, kui neid varakult märgata, aga seda on raske teha, kui lapsed vastuvõttudele ei jõua.

Millal peaks laps käima tervisekontrollis, saab vaadata doktor Rospu blogist «Sinu terve laps».