Keskpäevasel asutusteülesel pressikonverentsil osalesid terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai, Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Karmen Joller, välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Tiina Kallasmaa ning riigihalduse minister Jaak Aab.

Riigihalduse ministri sõnul on murekohaks hetkel isikukaitsevahendite puudus. «Tarneahelad on katkenud ja lepingud ei toimi. Kriitiline varu on asutustel olemas, aga kuu varuks oleks vaja kokku 500 000 maski ja 250 000 paari kindaid,» selgitas minister. Täna loodab Aab jõuda kahe lepinguni, lisades, et kriitilise olukorra lahendamisel tehakse koostööd sotsiaalministeeriumiga.

Terviseameti esindaja Kadai tõi esile, et viimase kümne päeva jooksul pole nakatunute arv Eestis hüppelist tõusu teinud. «Oht pole kadunud. Oleme 10 päeva olnud olukorras, kus haigusjuhtumite arv pole kasvanud, kuigi testime rohkem kui varem. Aga globaalne pilt maailmast näitab, et viiruse levik on tõusutrendiga ja nii ka tõenäoliselt Eestis,» hindas Kadai.

Välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktor Tiina Kallasmaa rääkis, et ministeeriumiga on ühendust võtnud tuhandeid eestlasi. «Kriisi algusest alates on meie poole pöördunud üle 7000 inimese. 2300 inimest on vajanud põhjalikumat abi. 1500 eestlase küsimused on lahendatud, osa on need leidnud ka iseseisvalt. 225 inimest on veel abi ootel,» kirjeldas Kallasmaa.