Lutsarist ei pääse üle ega ümber.

Läbivalt on olnud koroonakriisi on üheks kainestavaks hääleks Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor Irja Lutsar – teenekas teadlane, kellest on kujunenud üks kogu Eesti koroonateaduse esikõneleja. Teadusnõukoja juhina on ta nõustanud riigi tegutsemist koroonakriisis ja osalenud vajalike uuringute rahastamisotsustes. Alati on ta valmis olnud kommenteerima viimaseid koroonanäite või meetmete otstarbekust, otsides viise võimalikult normaalse elutegevuse jätkamiseks. Kas ja kus kanda maske? Kas kultuuriasutused võiksid juba tavaviisil tööle naasta? Lutsar teab vastuseid. Ning tuletab meelde sedagi, et sügisel ei tasuks gripivaktsiini unustada.

Lisaks üksikutele näitajatele on aga inimestel vaja ka mõtestamist ning sedagi on Lutsar suutnud pakkuda. Tema pikad ja analüüsivad Facebooki-postitused on leidnud kajastust kõigis uudisväljaannetes ning vast saame aasta lõpuks aru, et tal oli õigus, kui ütles, et niipea me viirusest lahti ei saa, pigem peame õppima sellega elama.

Seejuures on Irja Lutsari nimi juures pea kõigil Eesti Covid-19 seire- ja seroloogilistel uuringutel. Eesti koroonavõitluses ei saa temast üle ega ümber ning eriolukord või ei, erakordne on olukord igatahes ning enamikele on Lutsari kõrgetasemeline tegutsemine kindlasti kergenduseks.