Hinnatud suusatreeneri tegelik olemus sai avalikuks.

Kui kellelgi oli pärast mullu Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali soov kaitsta häbistatud suusatreenerit Mati Alaveri, sest ta ju vahendas kõigest telefoninumbrit, siis sügisel avaldatud kohtutoimikud põrmustasid kõik illusioonid.

Kurikuulsa juhendaja käitumine oli metoodiline ning selles polnud midagi juhuslikku. Tema abil petsid suusatajad iseennast, spordiüldsust, toetajaid (nii fänne kui ka sponsoreid) ja ühiskonda.

Jah, ainsa tippsuusatajana jäi vahele Alaveri ja Andrus Veerpalu näpunäidete järgi treeninud Aleksei Poltaranin, kes on kasahh ja kellest on meil laias laastus kama kaks, kui juhtub midagi negatiivset. Muidugi, kui Poltaranin võitis, oli uhke vastu rinda taguda ja märkida, et tema edus mängivad suurt rolli eestlased. Kuigi Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp pole tipud, ei vähenda see spordifännil tunnet, et teda on solvatud. 

Kohtutoimikutest selgus seegi, et dopingutegudest hoolimata on Alaver mõne mehe silmis endiselt austatud. Aastatega üles ehitatud võimas aura on avalikkuse ees löödud pihuks ja põrmuks, kuid paistab, et suusaringkonnas mitte.

Varem palavalt armastatud treener on meie spordikamaral ametlikult persona non grata. Seda teab liiga hästi Aivar Rehemaa, kellele määras Eesti Antidoping koostöö eest Alaveriga ajutise tegutsemiskeelu. Uurimise lõpuks pääses Rehemaa karistusest.