Ühisosa otsija.

Kriitikutele vastab Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juht dr Tedros Adhanom Ghebreyesus sageli: «Minu tähelepanu on elude päästmisel.» Ta teab, et teisitimõtlejaid jagub, kuid tema väärtus selgub alles siis, kui pandeemia on alistatud.

WHO juht peab inimõiguseks kõigile kättesaadavat Covid-19 ravi. Ameerika Ühendriikide presidendivalimistel hoidis ta pöialt Joe Bidenile, sest demokraadid lubasid ameeriklastele taskukohasemat tervishoidu. Veel olulisem oli Tedrose jaoks Bideni lubadus tühistada Donald Trumpi otsus, et USA lahkub WHOst ja lõpetab eeloleval suvel ühenduse toetamise. Ühendriigid on 15 protsendiga kogueelarvest WHO suuremaid rahastajaid. 

Tedrost teatakse osava läbirääkijana. Juba kümme aastat varem, Etioopia terviseministrina, lõi ta head suhted president Bill Clintoni ja miljardär Bill Gatesiga. Nende abi tõi Tedrose koduriiki terviseprojektid, millest ülejäänud Aafrika alles unistas.   

Ootamatult sai aga Tedrosest poliitiline peksupoiss suurriikide võitluses. Trump süüdistas teda vusserdamises, sest WHO viivitas maailma jõulise hoiatamisega Hiinas puhkenud ohtliku nakkuse eest. Tedros soovis aga suurvõimu avalikku noomimist vältida ja isegi vastupidi – kiitis hiinlasi epideemia tõkestamise eest. Viimase sammuga läks ta mitmete riigipeade arvates üle piiri, kuid erinevalt Trumpist asusid teised riigipead WHOga koostööle, et Covid-19 vastu ühiselt rohtu leida.