Koroonakriisi suuremaid võitjaid.

Ühtede õnnetus võib olla teiste õnn. Kui koroonaviiruse pandeemia hävitas kruiisilaevanduse, lennunduse ja turismisektorid peaaegu täielikult, siis niigi õitsva tehnoloogiasektori pani see veelgi rohkem särama.

Lõppenud aastal enim vara kasvatanud inimeste eesotsas ongi peamiselt tehnoloogiasektori ettevõtete suuromanikud ja juhid. Päeval, mil Mart Helme teatas oma tagasiastumisest, hindas Bloomberg planeedi rikkaima inimese Jeff Bezose vara väärtuseks 194 miljardit dollarit (163 miljardit eurot), mis on pea kuus korda suurem kui Eesti sisemajanduse kogutoodang. Aasta algusest oli Amazoni kaasasutaja ja juhi vara kasvanud 79 miljardi dollari (67 miljardi euro) võrra. Ainuüksi novembri esimese nädalaga kasvas Bezosi vara 14 miljardit dollarit (12 miljardit eurot).

On peaaegu kindel, et Bezosest saab esimene inimene, kelle vara väärtus ületab 200 miljardi dollari piiri, vaatamata sellele, et 2019. aasta alguses toimus abielulahutus, mille käigus pidi ta suure osa oma Amazoni aktsiatest eksabikaasale loovutama. MacKenzie, kelle perenimi on nüüd Scott, on jõukuselt teine naine maailmas ning miljardäride edetabelis oli ta novembri alguses 13. kohal.

Kui enamikus tööstusharudes põhjustas koroonaviiruse pandeemia massilise koondamise, osalise tööaja või palkade vähendamise, siis Bezose juhitav internetipood Amazon palkas töökoormuse kasvu tõttu aprillis juurde 75 000 töötajat ning tõstis ajutiselt kõikide töötajate palka (kestis juunini), aga kehtestas ka piiramata tööaja (kestis augustini).

Samas toimusid mitmel pool töötajate protestid, sest kui ladudes avastati positiivse Covid-19 prooviga töötajaid, siis töökohtadel mitte midagi ei muutunud – töö vahetustes toimus, nagu mitte midagi poleks juhtunud.

Kui kõige enam seostatakse Jeff Bezost internetikaubamajaga Amazon ja mõned teavad, et ta on maailma ühe prestiižsema ajalehe The Washington Post omanik, siis võrdlemisi vähe teatakse, et talle kuulub ka kosmosefirma Blue Origin ning veel terve rida investeeringuid, mida ta teeb peamiselt oma riskikapitalifondi Bezos Expeditions kaudu. Muu hulgas on ta investeerinud ka sotsiaalmeedia ettevõttesse Twitter.