Leebemad koroonapiirangud tõid ülemaailmse kuulsuse.

Anders Tegnell elas kuni tänavu kevadeni suhtelises tundmatuses ning tema 2020. aasta plaanid kätkesid Somaalias tervishoiusüsteemi ülesehitamist ja rootslaste heaolu uurimist.

Selle asemel sai Rootsi koroonastrateegist maailmakuulsus: palavalt armastatud nende seas, kes peavad õigeks koroonaviiruse ohjamist ilma rangete piiranguteta, ning vihatud nende hulgas, kes näevad temas inimeste elude ohtuseadjat.

Kogenud nakkushaiguste arst ise on kogu aeg rahulikult selgitanud, et karjaimmuunsus polnud kunagi Rootsi tervishoiuvõimude eesmärk, et suremus riigis on olnud liiga suur, aga see pole tingimata strateegia viga, ning igal pool peavad võimud lähenema asjale oma oludele kohaselt, sest see, mis toimib Rootsis, ei saakski toimida näiteks Prantsusmaal ja vastupidi.

Seejuures meenutab Tegnell, et tegelikult Rootsi taktika ei erine ülejäänud Euroopa omast, lihtsal kui teised riigid annavad rahvale käske, siis Rootsi võimud soovitavad samu asju. Peamiselt seetõttu, et Rootsis pole kommet kodanikele käske jagada, küll aga järgivad inimesed soovitusi meelsasti.

Tegnell on kogu aeg ka rõhutanud midagi, mida tasuks ehk meeles pidada: pandeemia pole võistlus ning eri riikide nakatumise ja suremuse numbrite võrdlemisest on vähe tolku, sest keegi ei tea päriselt, millal on käes finiš, ega sedagi, kes sel hetkel näeb võrdluses parem välja.