Inimeste elu pikendaja.

Marko Murruste lõikab tihti. Lisaks on ta esimene pankrease siirdaja – viie aasta jooksul üksteist edukat operatsiooni, alati koos neeruga. Suhkruhaigusega patsient pääseb seepeale neeruasendusravist, insuliini süstimisest, veresuhkru mõõtmisest, lisaks ei pea ta pelgama jäseme kaotust ega pimedaks jäämist. Inimene on tänulik.

Siirdamine võib kesta kuni 20 tundi ja vajab õnnestumiseks ühes rütmis hingavat meeskonda. Erakorralised olukorrad on aga Murrustet alati innustanud. Karastus tekkis Armeenia maavärina ja Indoneesia tsunami katastroofikolletes. 

Kirurgidele heidetakse alatasa ette, et nad polevat suuremat sorti jutumehed. Murruste kohta see ei käi. Ta räägib palju ja viskab nalja. Valge kitliga ametile hakkas ta poisina mõtlema, sest isa töötas piimatööstuses, kus ka kõik valges käisid. Tundus äge, aga noormehest sai siiski arst.  

Tööd mõtestades parafraseerib Murruste tihti Juhan Peeglit – kirurg võid sa olla, aga inimene pead olema. Tohtri suhtumine püsivat õigel rajal siis, kui ta peab meeles, et patsient tuleb haiglasse tervist parandama, mitte sapipõiest või pimesoolest vabanema.

Murruste avatud olek tõmbab ligi ka tudengeid, kes on teda aasta parimaks õppejõuks valinud. Tulevastele kolleegidele soovitab Murruste armastada oma tööd, hoida silmad lahti ja nina tuules, sest nii leidvat võimalusi teha teadust ning ravida inimesi, nagu Eestis pole keegi varem osanud.