Zjuganov ennustab Venemaale uut revolutsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Zjuganovi juhitud Vene Föderatsiooni Kommunistliku Partei juhtkond.
Gennadi Zjuganovi juhitud Vene Föderatsiooni Kommunistliku Partei juhtkond. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Venemaa Kommunistliku Partei juhi Gennadi Zjuganovi hinnangul on võim majanduskriisi tingimustes rahva toetust minetamas ning riigis on taas kujunemas eeldused revolutsiooni toimumiseks.

«Võimuvertikaali tugevus on pigem illusoorne,» tõdes Zjuganov laupäeval Moskva lähistel kompartei keskkomitee pleenumil.

Venemaa esikommunisti sõnul halveneb olukord iga päevaga, kasvab töötus, ettevõtted lähevad kinni ning rahva kannatus on katkemas.

«On tekkimas uus revolutsiooniline olukord,» kuulutas Zjuganov.

Vundament, millel võim püsib, muutub tema sõnul iga päevaga hapramaks. «Peamine vaal - naftagaasitööstus - on kiiresti kaalu kaotamas ja muutub järjest ebakindlamaks toeks,» selgitas kommunistide liider.

Tema hinnangul iseloomustab praegust võimu toetumine jõustruktuuridele ja jõumeetodid võitluses opositsiooniga. «Vägivalda kaldumine demonstreerib praeguse eliidi ebakindlust,» nentis Zjuganov.

Ent relvajõudusid ei saa tema meelest enam pidada võimude toeks, ennekõike sellepärast, et armeereform on sõjaväelastes tekitanud rahulolematust.

Zjuganovi sõnul nõuab kompartei kaitseminister Anatoli Serdjukovi tagandamist, kuna ta ei suutvat lahendada riigi kaitsevõime tugevdamisega seotud ülesandeid.

Parteijuht osutas ka Lääne-meelse opositsiooni ohtlikkusele, leides, et ei maksa teda alahinnata. «Selle seltskonna käsutada on kopsakad rahalised vahendid, neid toetavad mitmed mõjukad meediakanalid Venemaal ja välisriikides,» ütles Zjuganov, väites, et «nad hauvad Venemaal oma Juštšenko või Saakašvili võimule toomise plaani».

«See pseudoopositsioon on endiselt ustav liberaalsetele väärtustele ning minu meelest annab kriis talle võimaluse võimule tagasi tulla,» ütles kompartei juht.

«See grupeering ei kohkuks tagasi isegi NATO vägede Venemaale lubamise eest,» hoiatas esikommunist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles