Tubakapoliitikat karmistavad ettepanekud valmivad novembriks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samalaadsed pilthoiatused võivad jõuda sigaretipakkidele ka Eestis.
Samalaadsed pilthoiatused võivad jõuda sigaretipakkidele ka Eestis. Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi juures juba mullu sügisest tegutsenud töörühm on jõudnud tubakapoliitika kontseptsiooni koostamisega lõpusirgele ning kavatseb esitada novembris oma ettepanekud, mida tubakapoliitika karmistamiseks Eestis teha.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmiku sõnul kogunes töörühm sel nädalal, et veel kord üle vaadata olulisemad küsimused. Täpsemalt arutati tema sõnul võimalusi, kuidas piirata tubakatoodete kättesaadavust alaealistele.

Samuti vaatas töörühm tema sõnul ühiselt läbi tubakatoodete pilthoiatused, et arutada, millised pildid on kõige mõjusamad. «Piltmaterjal on kõikides Euroopa Liidu liikmesriikides ühesugune, küll saavad aga riigid ise otsustada, millised pildid nad valikust kasutusele võtavad,» ütles Nõmmik ja lisas siiski, et lõplikke otsuseid töörühm piltide osas ei teinud.

Riikliku tubakapoliitika kontseptsiooni ehk niinimetatud rohelise raamatu koostamise peaks eri ametkondade esindajatest koosnev töörühm lõpetama novembris, kui dokument saadetakse kooskõlastamiseks ministeeriumidele. Aasta lõpus arutab töörühma välja pakutut valitsus ning seejärel hakkab sotsiaalministeerium järgmisel aastal ette valmistama vastavaid seadusemuudatusi.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonda juhtiv Katrin Karolin on varem öelnud, et tubaka tarbimise ning tervise- ja majanduskahju vähendamiseks tuleb eri meetmeid rakendada terviklikult, nii et kaetud oleksid kõik valdkonnad: kättesaadavus, maksu- ja hinnapoliitika, suitsetamine avalikes kohtades, reklaam ja müügiedendus, alternatiivtooted, teavitus, ravi, nõustamisteenused ja seire. «Loetelu võimalikest meetmetest on mahukas ja nende kohta eraldi selgitused ning põhjendused ongi sügiseks valmiva rohelise raamatu sisu,» ütles ta augusti algul.

Tubakapoliitika ülevaatamise kohustuse pani sotsiaalministeeriumile valitsuse tegevusprogramm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles