Leedu eelhääletusel osales üle 111 000 inimese

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplaakat Leedus.
Valimisplaakat Leedus. Foto: SCANPIX

Leedu üldvalimiste ja tuumajaama rajamist puudutava referendumi eelhääletusel osales kolme päevaga 111 074 inimest ehk 4,33 protsenti valijatest, teatas laupäeval BNSile keskvalimiskomisjoni esimees Zenonas Vaigauskas.

Käesoleval aastal oli valijate aktiivsus eelhääletuse ajal kaks korda kõrgem kui eelmiste valimiste ajal 2008. aastal, mil eelhääletusest võttis osa 83 465 inimest ehk 3,11 protsenti valijatest.

Eelhääletus toimus kolmapäeval ja neljapäeval. Eelhääletusel said osaleda need inimesed, kes valimispäeval valimisjaoskonda tulla ei saa.

Kolmapäevast reedeni olid avatud aga spetsiaalsed postkontorid, kus said hääletada tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeasutustes viibivad inimesed, sõjaväelased ning kinnipidamisasutustes viibijad.

Reedel ja laupäeval viiakse valimisurnid nende inimeste kodudesse, kes tervise tõttu ei saa valimisjaoskonda minna.

Valimispäeval – pühapäeval algab hääletamine kell 7.00 ja lõpeb kell 20.00.

14. oktoobri üldvalimistel on hääleõigus enam kui 2,5 miljonil inimesel. 141-kohalisse parlamenti pürivad 17 erakonna ja ühe neljast parteist koosneva valimisliidu esindajad, kokku kandideerib 2000 inimest. Samaaegselt toimub ka nõuandva häälega referendum uue tuumaelektrijaama rajamise üle. Referendumil osalejatele esitatakse väide: «Kiidan heaks uue tuumaelektrijaama ehitamise Leedu Vabariiki», vastusevariantideks on «jah» ja «ei».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles