Kaevetööd vanalinnas põhjustasid diplomaatilise skandaali

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna vanalinna südames üles kaevatud tänav põhjustas pahameeletormi diplomaatilises korpuses ning sundis välisministeeriumit linnaametnike poole kurjalt näppu viibutama.


Nimelt hakkas Elektrilevi OÜ 20. septembril vanalinnas kaableid paigaldama ja selleks kaevati üheaegselt üles nii Vene kui Viru tänava, Vana turu ja Kuninga tänava sõiduteed.
Ühepäevase etteteatamisega alustatud kaevetööd häirivad väga Vanaturu kaelas Olde Hansa restorani vastas asuvat Poola suursaatkonda, mille töötajad enam autoga oma maja juurde ei pääse. Samuti on elektrifirma tegevusest väga häiritud Itaalia ja Austria saatkondade esindajad, kes kõik on väljendanud oma rahulolematust Eesti välisministeeriumile.

«Saatkonnad avaldavad rahulolematust seoses vähem kui poolepäevase etteteatamisega alustatud kaevetöödega Poola Vabariigi suursaatkonna ning Austria ja Itaalia suursaadikute residentside esisel alal Vanal turul, tekitades sellega tõsiseid häireid nimetatud välisesinduste töös.
Lähtudes Diplomaatiliste suhete Viini konventsiooniga Eesti Vabariigi poolt võetud kohustustest kindlustada välisesinduste takistamatu tegevus oma territooriumil, ühineme saatkondade rahulolematusega ning palume korraldada eelmainitud ehitustööd viisil, millega võimalikult vähe häiritaks kõnealuste välisesinduste tööd ja tagataks neile ligipääs Vana turu kaudu, viies tööd läbi näiteks mitmes järgus, sulgemata korraga kogu Vana turg 2/4 esist ala,» kirjutas välisministeeriumi riikliku protokolli osakonna peadirektor Andres Tomasberg Tallinna kesklinna valitsusele.

«Ühtlasi palume arvestada välisesinduste poolt juba enne kaevetööde algust nimetatud aadressil planeeritud sündmustega, sh Austria suursaadiku vastuvõtuga Austria rahvuspüha puhul 24. oktoobril ja Itaalia suursaadiku kolimisega 27. ja 28. oktoobril. Mõlemal juhul on vajalik transpordivahendite ligipääs Vana turu, vastuvõtu puhul ka külaliste sisenemine hoonesse Vana turu kaudu,» nõudis välisministeerium oma kirjas.

Reede pärastlõunal kinnitati ministeeriumist Postimehele, et linnaametnikelt ei ole Tomasbergi kirjale veel vastust tulnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles