Vene õigeusklikud nõuavad Peeter Lauritsa foto mahavõtmist Moskvas

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Lauritsa «Püha õhtusöömaaeg» ehk  The Final Snack Remix.
Peeter Lauritsa «Püha õhtusöömaaeg» ehk The Final Snack Remix. Foto: Ergo Kuld

Õigeusklikud soovivad tungivalt eksponaadi eemaldamist Peeter Lauritsa näituselt Moskvas, mida pole veel avatud, kirjutab Izvestija.

Rühm õigeusklikke saatis Moskva linnapea Sergei Sobjaninile kirja, kus palutakse Eesti fotokunstniku Peeter Lauritsa fotot «Püha õhtusöömaaeg» ehk «Final snack remix» näitusele mitte lubada.

Näitus «Sild sinna ja tagasi» avatakse 18. oktoobril Moskva galeriis Fotoloft.

Rühm õigeusklikke saatis Moskva linnapeale Sergei Sobjaninile kirja, kus palutakse Eesti fotokunstniku Peeter Lauritsa fotot «Püha õhtusöömaaeg» ehk «Final snack remix» näitusele mitte lubada.

Näitus «Sild sinna ja tagasi» avatakse 18. oktoobril Moskva galeriis Fotoloft.

Leondardo da Vinci «Püha õhtusöömaaega» meenutavad kompositsiooni nägid nad Marat Gelmani blogist. Nende pöördumise koostas publitsist Sergei Hudijev, riputades selle üles ka oma Facebooki lehele.

Hudijevi hinnangul on foto, mis kujutab ühte kõige auväärsemat evangeelset sündmust, «pühadustteotav, halvustav ja sündsusetu». Tema kinnitusel saab seda pilti võtta üksnes kui teadlikku provokatsiooni, mille eesmärgiks on rikkuda avalikku rahu ja kutsuda esile konflikte.

Hudijev soovib, et linnapea Sobjanin kasutab ära kogu enda mõju, et provokatsiooni ennetada.

«Rõhutan, et ma ei tegutse mitte Vene Õigeusukiriku nimel, vaid kui eraisik,» ütles ta ajalehele Izvestija. Hudijevi sõnul on võimalik pogromm üksnes galeristi kätes.  

Õigeuskliku publitsisti arvates on kõige õigem, kui galerist võtaks kõnealuse pühadustteotava eksponaadi maha juba enne näituse avamist.«Kui nad seda ei tee ja kui Moskva linnavalitsus ka ei sekku, siis me otsime kehtiva seadusandluse raames teisi mõjutamise viise,» rääkis Hudijev Izvestijale.     

Galeriist Fotoloft öeldi ajalehele Izvestija, et nad on juba teadlikud usklike meelepahast  Kui linnavalitsusest peaks tulema galeriisse korraldus eksponaat maha võtta, siis nii tehakse. Ilma linnavõimude sekkumiseta seda ei tehta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles