Tõnis Saarts: värske võit muudab oravad enesekindlamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Värske võit Silvergate’i küsimuses andis Reformierakonnale uut enesekindlust, kirjutab TLÜ riigiteadlane Tõnis Saarts Postimehe arvamusportaalis. Tema sõnul on nüüd õhus oht, et kogu parteide rahastamise debatile tõmmatakse vesi peale.

Pole poliitikateadlaste asi hakata õiguskaitseorganite otsuseid sisulise külje pealt kommenteerima või kahtluse alla seadma. Kindlasti oli tänane otsus suurele osale laiemast avalikkusest pettumus ning peagi kuuleme hääli, et uurimisorganid on poliitiliselt mõjutatavad ning äraostetavad. Seni kuni selgeid tõendeid selliste väljaütlemiste tõestuseks pole, jääbki see vaid spekulatsiooniks.

Silvergate’il on Eesti poliitikale olnud väga vastuoluline mõju. Ühelt poolt on selge, et parteid on oma rahaasjade korraldamisel nüüdsest ettevaatlikumad. Ühiskonnas on lõpuks ometi ka tekkinud laiem diskussioon parteide rolli ning finantseerimise üle. See on ainult tervitatav, sest arutluskohti on siin kuhjaga.

Küsitav on aga, kas võimupoliitikutel on pärast tänast otsust tõsist soovi rahastamisalast debatti jätkata, kuna nad tunnevad ennast «võidumeestena» ning võivad vabalt öelda, et probleeme sisulises mõttes polegi – see kõik oli ajakirjanduse poolt ülespuhutud paanika.

Kui meedia nüüd piisavalt survet ei avalda, siis lükataksegi kogu see debatt paremaid aegu ootama ning aasta pärast ei kuule me sellest teemast enam midagi.

Erakonnad näevad, et kuigi keelatud annetustega võib neil tulla probleeme, siis ega midagi tõsist ei juhtu, kui neid suisa teolt ei tabata. Eks edaspidi paistab, kas see süvendab karistamatuse tunnet või siiski mitte.

Reformierakond saab aga kõva annuse enesekindlust juurde. Ilmselt tuletatakse seda juhtumit edaspidigi meelde, kui erakonnaga seoses tekib korruptsioonikahtlustusi. Eriti küüniline oleks see, kui seda hakataks kasutama justkui indulgentsina tulevaste pattude lunastuseks, väites, et tegelikult on seesugused süüdistused kõik kantud meedia sensatsioonihimust, kuna on juba «ammu tõestatud», et erakonnas endas on kõik korras ja puhas.

Tänane uudis oli hea uudis ka Reformierakonna toetajatele – nad said kinnitust sellele, mida nad uskusid. Ilmselt pidi see usk olema tugev, sest vastupidiselt kõigile ennustustele partei toetus ju ei langenud. Müüt peaministripartei ilmeksimatusest saab taas tuult tiibadesse ning pole põhjust arvata, et see kuidagi Eesti poliitikale laiemalt mõju ei avaldaks.

Riigiprokuratuur otsustas täna lõpetada Reformierakonna rahastamisskeemide uurimiseks algatatud kriminaalmenetluse, kuna kogutud tõenditest süüdistuse esitamiseks ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles