Jõks: prokuratuuri otsus ei tähenda Eestis demokraatia kadumist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kristen Michal ja Kalev Lillo.
Pildil on Kristen Michal ja Kalev Lillo. Foto: Liis Treimann

Prokuratuuri tänast otsust lõpetada Reformierakonna ebaseadusliku rahastamise kriminaalasi ei tasuks võtta nii dramaatiliselt, sest see ei tähenda demokraatia või põhiseaduse kadu Eestis, ütles endine õiguskantsler, AB Soraineni vandeadvokaat Allar Jõks.

«Selle otsusega on selge, et hundid on söönud ja lambad või oravad on terved, kui öeldakse, et keegi on õigeks mõistetud või tõde jalule seatud, siis see ei vasta tõele, prokurör ütles täpselt, et pole tõendeid, mis kahtlusi kinnitaksid, seetõttu tuleb need jätta kohtusse saatmata,» rääkis Jõks «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus, vahendas ERR Uudised.

Tema hinnangul on aga juhtunu andnud piisavalt palju positiivseid õppetunde, mistõttu võib viimast viit kuud Eesti demokraatia arengule kasulikuks pidada.

Samuti annab see ainet eesti folkloorile, ütles Jõks, viidates kriminaalasja lõpetamise määrusest leitavatele põhjendustele, kus poliitikud nimetavad rahaallikatena nii ämma, kappi kogunenud sääste kui vanematelt saadud laenu.

«Võib öelda, et kindlasti väheneb selliste skeemide kasutamine, mis seni oli avalik saladus, et seda erakonnad kasutasid ja see, et Reformierakonnal viimases kvartalis annetuste suurus oluliselt vähenes, on üks kindel, võib-olla üks selgitus sellele,» märkis endine õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles