Salme muinaslaev sõuab kinolinale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid kavatsevad Saaremaalt Salme külast leitud viikingilaevast filmi teha. Pildil (vasakult) Ülo Kestlane, Külli Rikas ja Jüri Peets möödunud sügisel väljakaevamistel.
Arheoloogid kavatsevad Saaremaalt Salme külast leitud viikingilaevast filmi teha. Pildil (vasakult) Ülo Kestlane, Külli Rikas ja Jüri Peets möödunud sügisel väljakaevamistel. Foto: Liis Treimann

Saaremaalt Salme asulast leitud muinaslaevast, mida on nimetatud Eesti arheoloogia sajandi leiuks, valmib film. Koos on esialgne stsenaarium ning praegu otsivad autorid filmi tegemiseks raha.




«Kõige üldisemalt öeldes räägiks meie film Salme muinaslaevast ja selle leidmisest,» ütles arheoloog Tanel Saimre, kes on üksiti ka üks stsenaristidest ja filmi produtsent.

Filmi tööpealkirjaga «Laev muinasajast» meeskonnas on veel režissöör ja operaator Tõnis Liivamägi ning teise stsenaristina laeva väljakaevamisi juhtinud arheoloog Marge Konsa.

Saimre rõhutab, et muinaslaeva teemat kajastatakse mitmest aspektist, mitte ei keskenduta vaid arheoloogide uurimistöödele. Räägitakse näiteks sellest, kuidas laev sinna sattus ning kes võisid olla need inimesed, kelle luid ja esemeid arheoloogid leidsid.

Teine lugu räägiks sellest, kuidas teetöölised laeva leidsid. Kolmas sellest, mida tähendab leid kohalikele ja kuidas see mõjutab nende identiteeti; neljas keskendub sellele, mida arheoloogid laeva uurides teada said, ning viies uurib, mis mõtteid tekitas laev kohalikes ettevõtlikes inimestes.

Filmi eelarveks on planeeritud ligikaudu 350 000 krooni. Saimre märkis, et praeguseks on jõutud etappi, kus peaasjalikult tegeletakse raha otsimisega.

«Oleme välja töötanud kontseptsiooni, esialgse stsenaarse plaani ja eelarve,» loetles Saimre. Ka on välja uuritud, kust saada vajalikke materjale ja arhiivikaadreid ning enam-vähem on teada ka inimesed, kellele esitatakse palve filmis üles astuda. Saimre ütles, et filmis osalemisest huvitatud saavad temaga ühendust e-posti aadressil tanel.saimre@gmail.com või telefonil 521 6152.

Plaan teha Salme muinaslaevast film mõlgub ka Salme põhikooli meediaringi liikmete peades. Ringi juhendaja ja kooli huvijuhi Merle Lepiku sõnul on stsenaariumgi valmis.

Lepik rääkis, et peaasjalikult 7.–9. klassi õpilastest koosnevas ringis tekkis mõte teha mitte dokumentaalfilm, vaid hoopis muinasjutuline lugu, kuidas viikingid laevaga Salmele sattusid.
Peapõhjus, miks pole film veel valminud, on Lepiku sõnul see, et lapsed ei jõua nii palju asju korraga teha.

Kaevamised jätkuvad kevadel

Eelmisel aastal katkenud arheoloogilised kaevamised Saaremaal Salme asulas jätkuvad juba kevadel. Ka mõeldakse Salme vallavalitsuses selle peale, kuidas muinaslaeva asukoht tähistada.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul on mõtteid igasuguseid ning on ka huvilisi, kes on valmis koha tähistamiseks jõud ühendama. Siiski märkis Poopuu, et oodatakse ära arheoloogiliste kaevamiste tulemused, et siis juba lisainfo abil kohale tähistus välja mõelda.
Poopuu ei välistanud, et esialgu pannakse muinaslaeva leiukohale vaid tagasihoidlik selgitav tekst ning hiljem mõeldakse välja midagi suurejoonelisemat. (Oma Saar)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles