Maavärinariske alahinnanud Itaalia teadlasi ähvardab vangla

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Santa Maria del Suffragio kirik ja L´Aquila katedraal pärast maavärinat linna keskväljakul ehk Piazza del Duomol.
Santa Maria del Suffragio kirik ja L´Aquila katedraal pärast maavärinat linna keskväljakul ehk Piazza del Duomol. Foto: AP / Scanpix

Seitset Itaalia teadlast, keda süüdistatakse 2009. aastal 309 inimelu nõudnud maavärina riskide alahindamises, ähvardab vanglakaristus.

Ühe kohtualuse professor Gian Michele Calvi advokaadi sõnul peaks kohus otsuse langetama esmaspäeval. Prokuratuur nõuab kõigi samasse komisjoni kuuluvate teadlastest kohtualuste karistamist nelja-aastase vanglakaristusega, vahendas uudisteagentuur AFP.

Komisjoni liikmed kohtusid 2009. aasta 31. märtsil, et arutada Itaaliat tabanud väiksemate maavärinate põhjusi. Kõigest kuus päeva hiljem tabas Kesk-Itaalias asuvat Abruzzo maakonna keskust L’Aquilat saatuslik maavärin, mille tugevuseks mõõdeti 6,3 magnituudi.

Lisaks ohvritele hävitas maavärin suurema osa keskaegsest ülikoolilinnast, jättes kümned tuhanded inimesed koduta. 309 hukkunut tähendas ühtlasi, et sellest sai ohvriterohkeim maavärin Itaalias pärast 1980. aastat, kui Irpinia piirkonnas hukkus 2914 inimest.

Prokuratuuri sõnul eksisid geofüüsikud saatuslikult võimaliku maavärina ohtlikkuse hindamisel, kuna nende analüüs oli puudulik ja saamatu. Teadlased märkisid oma riskianalüüsis, et mitmele väiksemale maavärinale ei pruugi järgneda suurt maavärinat, lisades, et maavärina täpset toimumisaega pole võimalik ennustada. Samas soovitasid teadlased kohalikel võimudel järgida julgeolekumeetmeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles