Heiki Raudla: Muinsuskaitsjatel oli tegus aasta

Heiki Raudla
, muinsuskaitse ühenduse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Raudla
Heiki Raudla Foto: Elmo Riig / Sakala

EELMISE NÄDALA laupäeval tulid Viljandisse Oru tänavale kokku maakonna muinsuskaitsehuvilised — aset leidis korraline Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse suurkogu.


Osalisi saabus Karksist, Kolga-Jaanist, Pilistverest, Kõost, aga ka praeguselt Valgamaalt Helmest ja Tõrvast, mis on ju ajalooline Viljandimaa, ning mujalt. Külalistena olid kohal Viljandimaa muinsuskaitseinspektor Anne Kivi ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.



ANNE KIVI kõneles ees ootavast muinsuskaitsekuust ja sellega seotud arvukatest üritustest kogu Eestis. Ta avaldas lootust, et ka Viljandimaa muinsuskaitsjad löövad neis agaralt kaasa.



Helir-Valdor Seeder teadvustas koosolijatele, et põllumajandusministeeriumi kaudu on võimalik saada abi kivi­aedade taastamiseks. Huvi ajalooliste kiviaedade ennistamise vastu on suur ja toetuse taotlusi on laekunud kümme korda rohkem, kui neid on võimalik rahastada.



ÜHENDUSE esimehe Jaak Pihlaku aruandekõnest selgus, et Viljandimaa muinsuskaitsjate tegevus oli 2008. aastal innukas ja mitmekesine.



Korraldatud on koristustalguid kalmistutel, näiteks Viljandi Vanal kalmistul, Hallistes ja Kolga-Jaanis. Oma osa on antud mälestusmärkide püstitamisse (Paistu vallavanemale Hans Ulgile, peaminister Ado Birgile ja riigisekretär Theodor Andreas Käärikule, samuti Tarvastu kihelkonna Vabadussõjas langenute ausammas). Lõpuks teostus ka Vabadusristi kavaleri August Kengi ümbermatmine Halliste surnuaiale.



Möödunud aasta suursündmuseks maakonna ja ka Eesti ulatuses kujunes Karksi kihelkonna Vabadussõja langenute mälestussamba taasavamine Karksi-Nuias.



MUINSUSKAITSJATELE tegid rõõmu hästi õnnestunud kindral Johan Laidoneri 125. aastapäeva tähistamine Viljandis ja Viiratsis, Eesti riigimehe Jüri Vilmsi 120. aastapäeva üritused Pilistveres ning paljud teised ettevõtmised.



Märkimisväärsed sündmused olid ka Viljandimaa muinsuskaitse ühenduse 20. aastapäeva tähistamine möödunud aasta novembris Viljandi Pauluse kirikus ja pärimusmuusika aidas.



Muinsuskaitsjad jätkavad Eesti ja Viljandimaa minevikupärandi hoidmist ja teadvustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles