Garri Raagmaa: hobuvankril XXI sajandisse

Garri Raagmaa
, Tartu ülikooli regionaalplaneerimise dotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Raagmaa.
Garri Raagmaa. Foto: PP

Haldusreformi põhiküsimus poliitikutele on, kelle kätte jääb võim. Olukorra ennustamatus soosib status quo säilimist, kirjutab TÜ regionaal­planeerimise dotsent Garri Raagmaa.

Regionaalminister kutsub avalikkust kaasa mõtlema halduskorralduse teemal (PM 12.10). See on hea. Veel parem on, et ametnikud on laialisaadetud materjalid üsna põhjalikult ja asjatundlikult ette valmistanud. Praegune lähenemine näitab võrreldes 1990. aastate lõpu Laari-Kallase «paktiga», kus omavalitsustele anti lapatsiga pähe, et nüüd paneme teid 40 üksuseks kokku, selgelt haldusvõimekuse paranemisest. Just toonane valitsejate arrogants ajas reformi hapuks.

Jüri Mõisa asemele siseministriks kutsutud Tarmo Loodus asus küll olukorda päästma, aga kohalikud omavalitsused (KOV) olid juba lootusetult välja vihastatud ja ehkki vallavanemate seas visati sel ajal nalja, et ega looduse vastu ju ei saa, siis saadi ikka küll: sel hetkel ja kontekstis küllalt mõistlikud reformiplaanid nullis tollane koalitsioonipartner, näidates, et neil on KOVi tulevikust savi. Selle praegusegi partneri esimehe juttu, kui hästi meil kõik on ja et meie omavalitsused on juba 1500 aastat tublid olnud, oleme üksjagu kuulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles