Smolenskis hukkunud Poola eksiilpresident võidi matta valesse hauda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryszard Kaczorowski.
Ryszard Kaczorowski. Foto: SCANPIX

Poola meedia admetel maeti 2010. aastal Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola viimase eksiilpresidendi Ryszard Kaczorowski säilmed valesse hauda.

96 inimelu nõudnud lennukatastroofis hukkunud Kaczorowski Varssavi memoriaalis asuvad säilmed kaevati üles emaspäeval ja toimetati analüüsimiseks ekspertidele, veendumaks, kas hauda on tõesti maetud tema.

Poola raadiojaama RMF viitas anonüümseks jääda soovinud allikatele, kelle sõnul näitasid analüüsid, et välja kaevatud säilmed ei kuulunud Kaczorowskile. Poola sõjaväeprokuratuur pole seda aga kinnitanud.

«Proove testiti kahes sõltumatus keskuses – Wrocławis ja Bydgoszczis, kuid me ootame endiselt, et informatsiooni kinnitada,» ütles sõjaväeprokuratuuri esindaja Zbigniew Rzepa Poola raadio kodulehe vahendusel. «Praeguseks pole prokuröridele tulemusi saadetud.»

RMFi andmetel aeti Kaczorowski surnukeha aga segamini teise Smolenski katastroofi ohvri surnukehaga, kelle säilmed ekshumeeriti samuti esmaspäeval. Teise ohvri nimi pole teada. Raadiojaama teatel tegid vea Poola ametnikud, kuid võimud on selle väite ümber lükanud.

Ohvrite valedesse haudadesse matmine on muutunud Poolas ka sisepoliitiliseks küsimuseks, kuna opositsioon süüdistab selles praegusi võime.

Lisaks Kaczorowskile on sel aastal välja kaevatud veel kuue Smolenski lennuõnnetuse ohvri surnukehad. Ühel juhtumil selgus, et kahe ohvri säilmed olid läinud vahetusse ning maetud valesse hauda.

Sõjaväeprokuratuuri teatel kaevatakse enne selle aasta lõppu välja kaevata veel kahe lennuõnnetuse ohvri säilmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles