Balti- ja Põhjamaade peaministrid: piirkonnas tuleb teha tihedamat koostööd

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NB8 valitsusjuhtide kohtumisel osalesid Eesti peaminister Andrus Ansip, Soome peaminister Jyrki Katainen, Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt, Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis ning Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir. Norra peaminister Jens Stoltenbergi asendas välisminister Espen Barth Eide. Leedu peaministrit asendas kohtumisel majandusminister Rimantas Žylius.
NB8 valitsusjuhtide kohtumisel osalesid Eesti peaminister Andrus Ansip, Soome peaminister Jyrki Katainen, Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt, Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis ning Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir. Norra peaminister Jens Stoltenbergi asendas välisminister Espen Barth Eide. Leedu peaministrit asendas kohtumisel majandusminister Rimantas Žylius. Foto: Valitsuse pressibüroo

Balti -ja Põhjamaade (NB8) peaministrite kohtumise peateemaks kujunes finantskriis, ministrite hinnangul on Euroopa tasandil finantskriisi lahendamiseks tehtud mitmeid olulisi otsuseid, kuid samal ajal on tähtis teha tihedamat koostöö ka piirkonna tasandil.

Ministrid tõdesid, et Balti- ja Põhjamaade koostöö on eriti finantskriisi ajal äärmisel oluline, kuna Euroopa Liidu tasandil on piirkonna riikidel erinev staatus. NB8-sse kuuluvad nii Euroopa Liidu liikmesriigid, euroala riigid, aga ka riigid, kes ei ole ei euroalas ega Euroopa ühenduses.

«Koostöö tihendamine euroalas ei ole alternatiiv hästi toiminud regionaalsele koostööle. Mõlemad on olulised,» kinnitas Eesti valitsusjuht kohtumisel. Ansipi sõnul astus viimane Euroopa Ülemkogu sammukese lähemale, et pangandusalasesse koostöösse oleks lihtsam kaasata ka euroala väliseid riike. «Regionaalne koostöö on kriisis väga oluline. Meil on paljuski ühised huvid ja vaated ning me suuresti sõltume üksteisest,» ütles Ansip kohtumisel.

Energeetikateemadel arutledes olid ministrid seisukohal, et ühendused riikide vahel on olulised. Eesti valitsusjuht avaldas oma sõnavõtus heameelt, et varsti saame me öelda, et Balti riigid ei ole enam energeetika mõttes eraldatud. «Meie jaoks on ühenduste mitmekesisus energiajulgeoleku küsimus, seega on energiaportfelli laiendamine oluline,» ütles Ansip tuues näiteks töös olevad Estlink 2 kaabli ning Leedu plaanitavad ühendused Rootsi ja Poolaga.

LNG terminali asukoha teemal ütles peaminister, et Eesti jaoks on oluline tarnekindlus ja võimalikult odav gaas. Seega toetab Eesti asukohamaana riiki, mis annab meile tarnekindluse ja on majanduslikult kõige otstarbekam.

«Asukohamaa valikul aktsepteerime me peagi valmivat Euroopa Komisjoni raporti tulemusi. Kui analüüs ütleb, et parimaks asukohamaaks on Soome, siis me toetame seda, aga kui selleks osutub näiteks Eestis, siis oleme rõõmuga valmis seda tegema,» ütles Ansip. Lisaks kutsus peaminister oma kolleege üles toetama Euroopa ühendamise rahastut, mille vahenditest saaks toetada ka LNG terminali ehitust.

Kohtumise teemadeks olid ka piirkondlik koostöö ja välispoliitilised teemad. Koostööst rääkides olid ministrid seisukohal, et Balti- ja Põhjamaade regioon peaks tegema tihedamat koostööd ka hädaolukordade lahendamisel.

Kohtumisel osalesid Eesti peaminister Andrus Ansip, Soome peaminister Jyrki Katainen, Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt, Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt, Läti valitsusjuht Valdis Dombrovskis ning Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir. Norra peaminister Jens Stoltenbergi asendas välisminister Espen Barth Eide. Leedu peaministrit asendas kohtumisel majandusminister Rimantas Žylius. Sel aastal on koostöövormi eesistuja Leedu.

Põhja- ja Baltimaade peaministrite kohtumine on piirkondlik koostööformaat, kusjuures koostööks ei ole loodud eraldiseisvat struktuuri või organisatsiooni. Poliitilisel tasemel on koostöö olulisimaks vormiks peaministrite ja välisministrite iga-aastased kohtumised. Eelmine kohtumine toimus möödunud aasta oktoobris Kopenhaagenis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles