Tallinn vaidlustab riigi lisaeelarve riigikohtus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut.
Tallinna volikogu esimees Toomas Vitsut. Foto: Eeva Kaun.

Linnavolikogu andis volikogu esimehele Toomas Vitsutile volituse pöörduda Tallinna linna nimel riigikohtusse, et vaidlustada seal riigi tänavuse esimese lisaeelarve sätted.


Eelnõu esitajaks olnud linnavalitsuse hinnangul kahjustavad lisaeelarvega tehtud muudatused Tallinna ja teiste kohalike omavalitsuste huve. «Eelarvekärbete tõttu ei ole riigieelarvest kaetud kohalikule omavalitsusele pandud kohustused, nagu põhiseadus kohustab. Omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu osa vähendamine 11,93 protsendilt 11,4-le rikub ühepoolselt riigi ja omavalitsuste kokkulepet ning kohustust tagada kohalikule omavalitsusele rahalised vahendid,» ütles linnapea Edgar Savisaar volikogus esinedes.

«Omavalitsuste tulubaasi vähendamine on sõnamurdlik ja vastuolus õiguskindluse ning kohalike omavalitsuste stabiilse finantseerimise tagamise põhimõtetega,» põhjendas Savisaar. Ta meenutas, et riigieelarve muudatuste tõttu laekub Tallinna linna eelarvesse 2009. aastal ligikaudu 126 miljonit krooni vähem maksutulu.

Savisaare sõnul on omavalitsuste eelarved langenud topeltlöögi alla: lisaks eelarvekärpele väheneb majanduslanguse tõttu füüsiliste isikute makstav tulumaks ja seega ka sellest omavalitsuste eelarvesse laekuv osa.

Samuti ei ole riik ta sõnul järginud põhimõtet, et tulubaasi vähendamisel tuleb vähendada ka seadusega pandud kohustusi: kui vähendati teehoiuks ettenähtud vahendeid, siis tulnuks muuta ka teehoiunõudeid. Kohtusse pöördumise kasuks sundis linnavõimu otsustama ka omavalitsustele kehtestatud laenupiirang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles