Poola ajaleht: Smolenski lennukirusudelt leiti lõhkeainet

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola presidendi lennuki tükid Smolenski lennuvälja lähedal metsas.
Poola presidendi lennuki tükid Smolenski lennuvälja lähedal metsas. Foto: SCANPIX

Poola juhtiva päevalehe Rzeczpospolita teatel leidsid uurijad 2010. aastal Smolenski lähedal alla kukkunud Poola presidendilennuki vrakilt lõhkeaine jälgi.

Päevalehe teatel tegid Poola prokurörid ja lõhkeaineeksperdid Moskvas mitmeid analüüse, mille käigus leiti nii reisijate istmetelt kui ka TU-54 kerelt trotüüli ja nitroglütseriini jälgi, vahendas uudisteagentuur AFP.  

Poola valitsuse esindaja Pawel Gras ütles kohalikule telekanalile TVP, et lõplikke järeldusi teha veel ei saa ning uurijatel tuleb lasta oma tööd teha. Poola prokuratuur pole teateid täpsemalt veel kommenteerinud, kuid peaks seda tegema veel täna.  

Vahetult pärast 2010. aasta 10. aprillil Poola presidendi Lech Kaczyński ja veel 95 reisija elu nõudnud lennukatastroofi ei leidnud Poola ja Vene uurijad jälgi lõhkeainetest. Seni pole Poola ja Venemaa jõudnud aga ühisele seisukohale lennukatastroofi põhjuste osas ning õnnetuse asjaolud on tänaseni ebaselged.

Venemaa sõnul lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid maanduda sobimatutes ilmastikutingimustes.

Poola hinnangul lasub osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud Poola presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles