Ühendkuningriik ei tunnista Anna-Maria Galojani vahistamismäärust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan.
Anna-Maria Galojan. Foto: Jelena Rudi

Ühendkuningriigi kohus ei tunnista Anna-Maria Galojani vahistamiseks Eestis koostatud Euroopa vahistamismäärust (EAW), Galojani loovutamise menetlus jätkub teise astme kohtus.

Justiitsministeerium teatas, et neile saabus täna õhtul Interpoli kanalite kaudu info, et Ühendkuningriigi kohtus oli eile arutusel Anna-Maria Galojani Eestile loovutamine. «Tulenevalt Ühendkuningriigi õigussüsteemi erinevusest Mandri-Euroopa õigussüsteemist on Ühendkuningriigil erinev arusaam õigusasutuse definitsioonist ning sellest tulenevalt ei tunnistatud Eesti justiitsministeeriumi koostatud Euroopa vahistamismäärust (EAW),» selgitas ministeerium.

Eesti süsteem on analoogne näiteks Leedu ja Taaniga, kus jõustunud kohtuotsuse täitmiseks koostab EAW ministeerium. «Varasemas praktikas ja juhtumitel ei ole Eestil sellist vastuolu tekkinud Ühendkuningriigiga ja kindlasti püüame saada täpsemat informatsiooni, kuna nagu varem öeldud, Eesti riik ei ole sellises loovutamismenetluses osaline ja seetõttu saame infot läbi Interpoli ja keskkriminaalpolitsei kriminaalteabe büroo,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Kaisa Lutter.

Loovutamise menetlus jätkub teise astme kohtus. «Kui saame täpsema info ja Ühendkuningriigi kohtupraktika näitab vajadust täpsustada meie seadusandluses EAW väljaandmist, siis analüüsime olukorda ning anname sellest ka avalikult teada,» kinnitas Lutter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles