Plank kuulutab Radari tulekut

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IDeeJazzi märk rinnas, valmistas džässiõpilane ja maastikuarhitektuuri üliõpilane Kristofer Soop eile Tartu raeplatsil osaliselt jäätunud «Suudlevate tudengite» skulptuuri juures ette šablooni, et sellega kaunistada festivali teabeplanku.
IDeeJazzi märk rinnas, valmistas džässiõpilane ja maastikuarhitektuuri üliõpilane Kristofer Soop eile Tartu raeplatsil osaliselt jäätunud «Suudlevate tudengite» skulptuuri juures ette šablooni, et sellega kaunistada festivali teabeplanku. Foto: Sille Annuk

Tartu raeplatsile on kerkinud väike plank, mis kuulutab festivali IDeeJazz tulekut. Eile lõpetas kergelt habetunud noor mees selle kirjamise šablooni abil. Kuigi ta on džässkitarrist, ei astu ta sel korral kuulajate ette.

Festivali korraldajate hulgas tegutsev noor habemik Kristofer Soop õpib Elleri muusikakoolis viimast aastat džässkitarri ja Eesti Maaülikoolis viimast aastat maastikuarhitektuuri. Oma panuse annab ta IDeeJazzi heaks seekord märkide-värkide eest hoolitsejana.

Maailmatasemel muusika

Plangu püstitajate juurest käis läbi ka festivali kunstiline juht Oleg Pissarenko. Tema sõnul on teist aastat toimuva IDeeJazzi mõte ergutada Eestis tehtavat džäss- ja rütmimuusikat ning selle esitajaid.

«Olen veendunud, et Eestis on väga palju maailmatasemel muusikat, seda ka džässi valdkonnas,» ütles Pissarenko. «Meie festival toob Tartus esile Eesti muusikas leiduvaid uusi ideid ja ka legendideks saanud muusikuid. IDeeJazz pakub positiivset laengut, sest siia kutsutud esinejate looming on täidetud positiivse energiaga.»

Radar tuleb esinema

Festivali teabeplangul, samuti veebisaidil www.ideejazz.ee on kirjas, et paljude aastate järel astub taas kuulajate ette Radar. Ansambel tegutses menukalt nii Jaak Joala saatebändina kui ka ilma temata. Radar pälvis Tartu levimuusikapäevadel aastatel 1982, 1983 ja 1984 peapreemia.

Radari kokkukutsumise mõte tekkis festivali kunstilise juhi sõnul siis, kui «Rajamuusika» sarjas käis Tartus Radari klahvpillimängija Sergei Pe­der­sen. «Tal tekkis mõte, et ta võiks siin mängida mõne loo koos Elleri kooli õpilastega,» meenutas Pissarenko. «Noored avastasid Radari loomingut, mida paljud tänapäeval enam ei teagi. Isegi mind üllatas, et juba 1980. aastatel tehti niisugust muusikat.»

Noor muusik Kristofer Soop on võimaluse üle Radarit kuulata väga rõõmus. Samas meeldivad talle IDeeJazzi kontsertidele esinema kutsutud väiksemad ja nooremad ansamblid. «Ma ootan eriti Armadat,» lisas Soop. «See on väga improvisatsiooniline koosseis.»

Muusikat kolmel õhtul ja kolmes kohas

• Festivali IDeeJazz avakontserdil 1. novembril kell 20 esinevad Vilde lokaalis duo Tuule Kann ja Jaak Sooäär ning ansambel Estonian Voices.

• Tartu Uues Teatris esinevad 2. novembril kell 19 ansamblid

JaZ­Zeppelin, Lapland ja Radar ning kell 22 Ülikooli kohviku esimesel korrusel tegutsevas klubis Jazz Sofia Rubina ja DJ Margus Peterson.

• Festivali viimasel kontserdil 3. novembril kell 19 järgneb klubis Jazz pärast Armada ja Drum Prana esinemist suur IdeeJamman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles