Kaczyński: lennukatastroofi võtmetunnistaja võidi mõrvata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski Foto: SCANPIX

2010. aastal Smolenski lennukatastroofis hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński ekspeaministrist kaksikvend Jarosław Kaczyński peab võimalikuks, et katastroofi võtmetunnistaja võidi mõrvata.

Laupäeval oma kodust surnuna leitud 43-aastane poolakast pardainsener Remigiusz Muś, kes maandus Smolenskis vahetult enne saatuslikku õnnetust, oli tunnistajaks lennukatastroofi uurimisel, vahendas Poola raadio koduleht.

Seejuures tunnistas Muś, et Vene lennujuhtimiskeskus andis presidendi lennuki meeskonnale vaatamata rasketele ilmaoludele loa laskuda maandumiseks 50 meetrit madalamale. See läheb aga vastuollu Venemaa ametliku seisukohaga, mille kohaselt sellist luba lennujuhtimiskeskus pilootidele ei andnud.  

Muśi tunnistus seab seega kahtluse alla Venemaa lõpliku järelduse, mille kohaselt lasub vastutus õnnetuse eest täielikult poolakatel, kuna õnnetuse põhjustasid lennuki TU-154 pilootide eksimused, kes otsustasid trotsida lennujuhtimiskeskuse hoiatusi ja maanduda tihedas udus.

Poola hinnangul lasub aga osa süüst ka Vene lennujuhtidel, kes ei andnud presidendilennuki pilootidele selgelt mõista, et keerulised ilmatingimused nõuavad mujal maandumist. Ka on Varssavi juhtinud tähelepanu vajakajäämistele lennudispetšerite ja Poola delegatsiooni ohutuse eest vastutanud ametnike töös.

Poola prokuröride sõnul ei viita miski, et oma Varssavis asuvast kodust pooduna leitud Muśi surm võis olla mõrv, mitte enesetapp.  

Smolenski lennukatastroofi uurimise ametliku versiooni kahtluse alla seadnud suurima opositsioonierakonna Seaduse ja Õigluse (PiS) liidri Kaczyński sõnul tuleb aga Muśi mõrva põhjalikult uurida, seejuures pidas opositsioonijuht võimalikuks mehe tapmist.

Eile ilmus Poola juhtivas päevalehes Rzeczpospolita ka väide, nagu oleks eksperdid leidnud presidendilennuki rusudelt lõhkeaine jälgi. Poola sõjaväeprokuratuur lükkas väite ümber ning eile ilmus Rzeczpospolita veebilehel ka teade, et leht oli teinud vea.

Hiljem asendati see teade selgitusega: «Need võivad olla trotüüli ja nitroglütseriini koostisosad, kuid ei pruugi. Me peame ootama analüüside tulemusi pool aastat, enne kui saame teada, kas tegu on lõhkeainetega.»

Kaczyński ütles Rzeczpospolita väidet kommenteerides, et tema presidendist venna ja veel 95 Poola eliidi esindaja tapmine on ennekuulmatu kuritegu ning selle eest vastutavatel isikutel tuleb seista silmitsi tagajärgedega.

Kui Kaczyński sõnul vastutab nende surma eest ka Poola valitsus, siis Poola peaminister Donald Tusk on süüdistusi eitanud. «Sellise inimesega nagu Jarosław Kaczyński on võimatu ühes riigis elada,» märkis Tusk, kelle sõnul on sobimatu, et opositsiooniliider süüdistab valitsust kuritegudes ja mõrvas.

«Kas peaminister soovib mind tappa või vähemalt mind riigist välja ajada,» küsis seepeale Kaczyński.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles