Tarmo Olgo, Liisi Uder: võitlus töötusega nõuab põhjusteni jõudmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil riigikontrolli peakontrolör Tarmo Olgo.
Pildil riigikontrolli peakontrolör Tarmo Olgo. Foto: Peeter Langovits

Riigikontrolli peakontrolör Tarmo Olgo ja riigikontrolli auditijuht Liisi Uder kirjutavad, et korraga nii tööpuuduse kui tööjõupuuduse all kannatava riigi edukuse eelduseks on reformid.

Viimaseid teateid kuulates tekib tahtmatult tundmus, et sõda töötuse rindel on võidetud ning tegeleda tuleb veel üksikute vastupanukollete likvideerimisega. Septembri lõpuks oli registreeritud töötute osakaal tööjõust kahanenud 5,7 protsendini ehk 37 000ni.

Samas tempos jätkates oleks registreeritud tööpuudus likvideeritud 2015. aasta lõpuks. Statistilise tööpuuduse kaotamine võtab mõnevõrra rohkem aega. Statistikud on kokku lugenud 2012. aasta II kvartalis üle 71 000 tööd otsiva inimese.

Positiivsete rindeteadete lummuses tekitab muret kolm küsimust. Esiteks, miks ei leia ettevõtjad 37 000 kuni 71 000 töötu seast endale sobilikke töötajaid; teiseks, miks on pikaajaliste töötute arv viimastel aastatel kümnendi suurim; ning kolmandaks, mis sai 45 000 töötust, kes 2011. aasta jooksul ei läinud tööle, kuid lahkusid töötukassa hingekirjast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles